Prijavite se i sudjelujte na Zadar Outdoor Festivalu u Preku!

Prijavite se i sudjelujte na Zadar Outdoor Festivalu u Preku!

Jutros je u Preku predstavljen program Zadar Outdoor Festivala koji će se odvijati ovoga vikenda, 25. i 26. rujna.

Program su predstavili Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor Festivala, Ivan Košta, direktor TZO Preko, te Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Na ZOF-u možete sudjelovati u čak četiri različite sportske discipline: Trailu Otoka maslina (5, 10 i 21 km), kajak utrci, SUP utrci i brzinskom penjanju. Osim natjecateljskih disciplina, organiziramo i zanimljive radionice, poput plesne radionice Kizombe, kajaka za djecu, joge te radionicu sportskog penjanja.

Zadar Outdoor Festival jednako je zanimljiv i prilagođen kako rekreativcima u punoj fizičkoj spremi, tako i obiteljima s djecom koja žele provesti dan u prirodi i pritom se opustiti i dobro zabaviti.

“Čuvamo prirodu za buduće trkače“, glavni je moto ZOF-a pa je cijeli festival plastic-free, a medalje su ekološke i drvene. Budući da je ovo Trail otoka maslina, odlučili smo sve najbrže natjecatelje nagraditi sadnicom masline, po kojima je otok Ugljan poznat, a naglasak stavljamo i na tradicionalnu domaću spizu koju ćemo pripremati u sklopu festivala.

Svi govornici složili su se oko važnosti manifestacija poput ZOF-a za produženje turističke sezone, kao i razvoj aktivnog turizma po kojemu je zadarska regija poznata.

– Zahvaljujem organizatorima Zadar Outdoor Festivala što su odlučili većinu ovogodišnjeg izdanja festivala organizirati upravo u Preku. Nadam se da ćemo i sljedeću godinu nastaviti suradnju jer vjerujem da će biti dobra i uspješna, i da će svake godine na festivalu sudjelovati sve više ljudi. Nama je to bitno i radi produženja sezone i aktivnog turizma, ali i cijele infrastrukture koju smo gradili posljednjih četiri-pet godina – probijanje biciklističkih staza, putova, odmorišta, vidikovaca i svih poučnih planinarskih staza koje smo radili te Željinu liticu za sportsko penjanje koju smo opet aktivirali, tako da nam je bitno da sve to zaživi i da Avantura otok postane u pravom smislu riječi „avantura“, izjavio je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Ivan Košta, direktor TZO Preko, smatra kako je Zadar Outdoor Festival nastavak svega onoga što se posljednjih godina radi na otoku Ugljanu.

-Stavljen je akcent na aktivni odmor, uz obiteljski odmor koji se odvija u srcu sezone u srpnju i kolovozu. Svi naši napori u razvoju aktivnog turizma zadnjih godina doprinijeli su dolasku većeg broja aktivnih gostiju na Ugljan; primjerice, u rujnu imamo povećanje u odnosu na lani od 200%, a ako uspoređujemo sa 2019. godinom, opet imamo rast od oko 10%, što je super. Nastojat ćemo i dalje razvijati infrastrukturu za aktivni odmor, surađivati sa Zadar Outdoor Festivalom kao i do sada i u budućnosti biti podrška i u nekim drugim događajima, kao što su biciklističke utrke, gdje želimo promovirati biciklističke staze, pa čak se i povezati s Pašmanom, da to bude jedna velika manifestacija koja će spojiti oba otoka, poručuje Košta.

U organizaciji Zadar Outdoor Festivala posebnu pažnju posvetili smo očuvanju prirode otoka Ugljana, pod motom „Čuvamo prirodu za buduće trkače!“.

-Svim natjecateljima savjetujemo da nose svoje boce za vodu koja se može višekratno koristiti. Kod posluživanja hrane koristimo samo reciklirajuće materijale, naš je festival potpuno plastic-free. Najbržim natjecateljima, uz medalje, koje su ekološke i izrađene od drveta, poklanjamo i sadnicu masline. Ako je kod svoje kuće nemaju gdje posaditi, mogu je donirati Općini Preko te je zasaditi u budući Mediteranski vrt iznad Preka, uz vodosabiralište Stonovac koje je sagrađeno 1924. godine kao najveće vodosabiralište na ovom području i prekrasan je vidikovac. Tako će svake godine imati dodatnu motivaciju za sudjelovanje na našem festivalu i doći „baciti oko“ kako napreduje rast njegove masline. Posebnu pažnju posvetili smo i ručku za sve natjecatelje nakon traila, pa smo se odlučili za autohtono jelo ovoga kraja – čičvardu spremljenu na domaćem maslinovu ulju, naglasila je Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor Festivala.

Na ZOF-u radi uigrani tim entuzijasta i ljubitelja aktivnosti na otvorenom, a svake godine nam se iznova priključuju i brojni volonteri koji su prepoznali značaj Zadar Outdoor Festivala za našu regiju.

Prijavite se na linku i prodružite nam se u Preku u subotu i nedjelju!

Sve detaljne informacije te novosti vezane uz održavanje ZOF-a možete pronaći na našoj mrežnoj stranici te društvenim mrežama Facebook  i Instagram.