SMEĆOLOV Iz uvale u središtu Lukorana izronjeno oko pet kubika otpada

SMEĆOLOV Iz uvale u središtu Lukorana izronjeno oko pet kubika otpada

Tata, tko je bacio ovo smeće u more? Ljudi, sine, ljudi!

Tako je otprilike tekao razgovor oca i sina na lukoranskoj rivi dok su ronioci i volonteri okupljeni u Udruzi mladih Jarac u subotu prijepodne čistili podmorje uvale u središtu mjesta.

Kako je vrijeme prolazilo, hrpa izronjenog otpada samo je rasla, a na zaprepaštenje i djece i odraslih “ulov” je uistinu bio raznolik.

Vrše, brodski konopi i dijelovi motora, vodokotlići, dijelovi peći, željezne i plastične cijevi, razbijene uljanice, posude za kuhanje, ribarske mreže, limenke, staklene i plastične boce, čaše, tanjuri, stolice… sve to ležalo je tko zna otkad na dnu lijepe duboke lukoranske vale.

-A mi se pitamo gdje su vrše!, komentirao je sam sa sobom stariji Lukoranac.

-Evo ih, na dnu vale, dodao je drugi!

-I ne možemo reći da su ih u more bacili Slavonci, Nijemci, Slovenci, Česi…. Bacili smo ih mi jer se, budimo iskreni, oduvijek sve bacalo u more. Svi se sjećamo kako su nam i mame i nane govorile: Baci to u more!, umiješao se u razgovor 81-godišnji Zlatko Pera, ne krijući da je zgrožen hrpom otpada na rivi.

-Nitko nam nije kriv za ovo osim nas samih! Mislim da nikada nijedan Bavarac nije prevalio stotine kilometara da bi u naše more bacio stari vodokotlić ili peć ili nešto drugo. Istina, dosta nam smeća dođe s morem, s kopna, s brodova, ali većina ovoga naših je ruku djelo, samokritično je ponavljao gospodin Pera.

I dok se rasprava o otpadu razvijala u različitim smjerovima, petero lukoranskih ronilaca i osmero njihovih kolega iz Zadar Suba, uz pomoć volontera na kopnu, lukoranske djece i mještana, i moru u tri brodice izvukli su više od pet kubika smeća.

Čišćenje lukoranske vale organizirali su Turistička zajednica Općine Preko u sklopu projekta “Zajedno za čišći otok Ugljan” i Udruga mladih Jarac iz Lukorana.

-Akciju smo nazvali “Smećolov” i nismo pogriješili jer je, nažalost, otpada i smeća jako puno. I nije to slučaj samo ovdje, u Lukoranu. U svim je mjestima isto, gore ili slično i zato nam je potrebno što više ovakvih događanja, ali i ekološke osviještenosti. Upravo smo iz tog razloga i prijavili projekt “Zajedno za čišći otok Ugljan” na natječaj LAGUR-a Plodovi mora u okviru Mjere 8. – organizacija i provedba manifestacija i drugih događanja vezanih uz ribarstvo i morski okoliš.  Svrha projekta je promocija i valorizacija ribarstva i ribarstvenog područja otoka Ugljana te produljenje turističke sezone održavanjem manifestacija vezanih uz ribarstvo, akvakulturu i ekologiju, za što nam je odobreno bespovratnih 299.286 kuna. Partneri u projektu su nam Udruga mladih Jarac, koja se dosad već iskazala u organizaciji mnogih akcija i događanja, a jedno od najvećih i najprepoznatljivijih je Crnilo kup, natjecanje u lignjolovu, koje se u samo četiri godine profiliralo u jedno od najpopularnijih takvih događanja u Zadarskoj županiji, istaknuo je direktor TZO Preko Ivan Košta.

Zahvalio je svim Lukorancima na pomoći u čišćenju podmorja uvale u središtu njihova mjesta i dodao kako će TZO Preko i dalje podupirati rad Udruge mladih Jarac, a posebno organizaciju Crnilo kupa.

Tko je sve sudjelovao u “Smećolovu” i što je izronjeno s morskoga dna, pogledajte u FOTOGALERIJI.