Blagdan Vele Gospe najvažniji dan u godini u Ugljanu – u procesiji prvi put ikona Gospe Ugljanske

Blagdan Vele Gospe najvažniji dan u godini u Ugljanu – u procesiji prvi put ikona Gospe Ugljanske

Blagdan Vele Gospe najvažniji je dan u godini u mjestu Ugljan. Na taj dan štuje se zaštitnica mjesne crkve, a ujedno se i organizira jedna od najvećih fešta na otoku.

-Zbog epidemije uzrokovane koronavirusom, nismo bili u mogućnosti organizirati feštu Vele Gospe, ali ipak smo, u sklopu propisanih epidemioloških mjera, uspjeli proslaviti blagdan. Sve je započelo u petak, 13. kolovoza, Koncertom profesora i sudionika Akademije za solo-pjevače, koji se održao u klaustru Samostana sv. Jeronima, a nastupili su Diana Martinović, Boris Martinović, Marco Balderi i polaznici akademije, navodi direktorica TZM Ugljan Marina Belić Telac.

Sutradan, 14. kolovoza u središtu mjesta održan je ŠUG festival – Sajam otočnih proizvoda na kojemu su se svojim domaćim proizvodima predstavili izlagači s Ugljana, Pašmana i Dugog otoka.

Blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, započeo je u sportskom tonu. U jutarnjim satima na plaži Mostir održao se turnir odbojke u plićaku ŠUG KUP 2021., a u najbolje tri ekipe plasirali su se Villa Paula (1. mjesto), Špiljari (2. mjesto) i Prijatelji (3. mjesto).

U popodnevnim satima odigrana je završnica malonogometnog turnira ŠUG KUP 2021., a ove godine obilježena je 40. godišnjica turnira. Pehar najbolje ekipe podigla je Pescia di Porto, drugo mjesto osvojila je Sportska Kelja, a treće mjesto Blagi favoriti.

Od 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održan je drugi Koncert profesora i sudionika Akademije za solo-pjevače, a u 20 sati započelo je misno slavlje nakon kojeg je slijedila svečana procesija.

Misu bdijenja predvodio je don Marko Vujasin, odgojitelj u sjemeništu Zmajević u Zadru, koji je u propovijedi prikazao neke važne trenutke u životu bl. Djevice Marije i pozvao vjernike da nasljeduju njezine kreposti skromnost, poniznost i jednostavnost kako bi jednom mogli uživati blaženstvo svetih.

Na sam dan svetkovine jutarnju sv. Misu predvodio je ugljanski župnik don Marko Dokoza, koji je u propovijedi istaknuo veličinu dara bl. Djevice Marije, njezino neprestano odricanje od same sebe i vjernost prema Bogu koje se očitovalo u brojnim trenucima opisanima u Svetom Pismu.

Svečano večernje misno slavlje predvodio je don Filip Celent, a koncelebrirao njegov brat don Roko. Don Filip se na početku propovijedi osvrnuo na svoje korijene i vezu koju ima s Ugljanom po svom djedu koji je tu rođen. Rekao je da smo i mi po ovom slavlju došli na svoje korijene, tj. na izvor svoje vjere: „Nismo došli samo da se divimo bl. Djevici nego i da težimo biti kao ona“.

Pozvao je vjernike da dopuste Gospodinu da izlije svoje milosti u njihov život i da u njima učini ono što je učinio u životu Bogorodice. „Bog je onaj koji želi biti protagonist našeg života. Pozvani smo reći ne đavlu. Bog želi u nama pobijediti đavla. Bog, poštujući našu slobodu, želi da se obratimo njemu, da vršimo njegovu volju. Blažena Djevica Marija pomoći će nam da možemo vršiti volju Božju; njezin moćni zagovor može nas zaštiti od svih nevolja i pomoći da služimo Gospodinu“, zaključio je don Filip.

Na kraju sv. Mise župnik Marko Dokoza pozvao je vjernike da se nakon misnog blagoslova upute u tradicionalnu procesiju u kojoj je prvi put nošena nedavno blagoslovljena ikona Gospe Ugljanske, a župnik je predvodio molitvu Gospine krunice s nakanom za blagoslov i obraćenje mladih iz Ugljana.

Proslavi svetkovine Marijina uznesenja na nebo u Ugljanu prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio don Mirko Vidović, svećenik Bečke nadbiskupije rodom iz Zadra, a zaključena je u ponedjeljak, 16. kolovoza, sv. Misom o blagdanu sv. Roka u crkvici Svih Svetih u Gornjem Selu koju je predvodio don Roko Celent.

Trodnevnu proslavu objektivom je zabilježila Maja Dešpoja (FOTOGALERIJA)