Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Druga faza plivačko-edukacijskog maratona #RokOtok završila na plaži Jaz u Preku

Domagoj Jakopović Ribafish ovogodišnju dionicu svog plivačko-edukacijskog maratona #RokOtok završio je jučer poslijepodne na plaži Jaz u Preku.

-Preplivali smo 57 kilometara, prošli 17 otoka i nismo na svakom vidjeli toliko plastike. To je opasnost koja nam prijeti i moramo se boriti protiv nje. Bilo je divno imati toliko malih prijatelja, toliko budućih doktora, inženjera i profesora kojima smo bacili zrnce koliko je plastika opasna i koliko se moramo paziti da bismo imali čist planet Zemlju, kazao je.

Kao i na svakoj dionici, i u Preku je s djecom održao kratku ekološku radionicu ukazujući na probleme sve većeg zagađenja mora, oceana i kopna, odigrao potragu za skrivenim blagom te svakom djetetu darovao edukacijsko-zabavne materijale.

-Obećao sam svom sinu da ćemo zajedno posjetiti svih 50 nastanjenih hrvatskih otoka i eto nas danas na više od pola prijeđenog puta. RokOtok je prerastao u projekt koji je dotaknuo mnoge otočane i otočanke te potaknuo na ozbiljno razmišljanje i promjenu navika kod mladih. Cilj nam je bio spojiti u ovu avanturu novih 17 otoka i u tome smo danas uspjeli. Iako nije sve išlo onako glatko kako smo se nadali, ipak zahvaljujući dobrim ljudima, prijateljima, sponzorima, lokalnim vlastima, turističkim zajednicama te ponajviše samim otočanima, uspjeli smo izgurati cijelu planiranu dionicu do kraja i zbog toga sam sretan čovjek. Ovogodišnja etapa nam je ponovno pokazatelj da smo na dobrom putu i da djeca cijene kvalitetan edukativan sadržaj te iskreno vjerujem da će im naučeno ostati u navikama i u budućnosti. Ako već moram navesti nekakav zaključak ovogodišnjeg RokOtoka, onda je to da želim djeci da u što manjoj mogućoj mjeri provode vrijeme pred ekranima, da se okrenu prirodi i mašti te da roditelji posvete svaku slobodnu stotinku svojeg slobodnog vremena najvećem blagu na svijetu, a to su djeca, poručio je Ribafish.

Najavio je da sljedeće godine 3. srpnja nastavlja sa svojom jedinstvenom pričom na otoku Viru te dalje prema kvarnerskim otocima.

Dosad je u prvoj i drugoj etapi ukupno obišao 34 otoka.

#RokOtok u brojkama – druga etapa

– Više od 2000 djece i roditelja na predavanjima i interaktivnim radionicama
– Više od 1500 podijeljenih poklona
– Više od 30 sati druženja s djecom na radionicama, predavanjima i organiziranim traženjima blaga
– 15 akcija čišćenja plaža
– 16 postavljenih geocacheova na 16 otoka
– Više od 100 kilograma sakupljenog otpada s plaža
– Posjećeno ukupno 17 nastanjenih otoka