Stožer Zadarske županije produljio epidemiološke mjere do 31. srpnja

Stožer Zadarske županije produljio epidemiološke mjere do 31. srpnja

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije produljio je odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere za područje Zadarske županije – zabranu svih vrsta koncerata i sličnih događanja na otvorenim površinama na kojima nije moguće provesti kontrolu posjetitelja, koja je trebala biti na snazi do 18. srpnja.

Odluka o zabrani održavanja događanja bez mogućnosti vođenja evidencije produljena je do 31. srpnja, a to znači da se neće moći organizirati sve vrste koncerata s glazbom uživo te slična događanja na otvorenom gdje nije moguće provesti kontrolu posjetitelja.

U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji kod 28 osoba potvrđena zaraza koronavirusom, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

U Općoj bolnici Zadar značajno raste broj mlađih hospitaliziranih osoba, a nije rijetkost da završe na respiratoru zbog teške kliničke slike, potvrdio je zamjenik ravnatelja bolnice Edi Karuc.

-Od ukupnog broja trenutačno hospitaliziranih, dvadeset posto je mlađih od 50 godina, najviše je bolesnika rođenih između 1950. i 1960. godine, a na respiratoru su pacijenti srednje životne dobi. Zasad je situacija još uvijek dobra, iako nam je u zadnjih nekoliko dana porastao i broj pacijenata na covid odjelima i bolesnika na respiratoru, dodao je.

Ističe da su simptomi hospitaliziranih teški, a odraz su upalnih procesa s visokom temperaturom koja slabije reagira na lijekove. Kod pacijenata se javljaju gubitak apetita, opća slabost, suhi kašlj i na kraju otežano disanje.

Među novooboljelima 17 ih je u Zadru, troje u Bibinjama, dvoje u u Poličniku te po jedna osoba u Kalima, Ninu, Pašmanu, Sukošanu i Sv. Filipu i Jakovu, Jedna je osoba državljanin Kraljevine Danske i izolaciju provodi na području Zadarske županije.

Hrvatska obala od jučer više nije označena zelenom bojom na novoj koronakarti Europske unije koju objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Cijela jadranska Hrvatska je na novoj karti u narančastoj boji.

-Sad smo na početku sezone, što se tiče brojki, lošiji nego na početku sezone prošle godine, a to je upozorenje da trebamo poštivati mjere. Imamo cjepivo, što prošle godine nismo imali i trebamo se što prije cijepiti, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Hrvatska je na 12. mjestu po incidenciji u EU, prosječna incidencija je 31.4. Najmanje u Istri, a najviše u Zadarskoj županiji – 201.