Otok Ugljan inspiracija za priče o avanturama zeca King Jogurta

Otok Ugljan inspiracija za priče o avanturama zeca King Jogurta

Nedavno je svjetlo dana ugledala slikovnica “Avanture King Jogurta – Kako nastaju valovi” Marine Mazić Bandić, a jedna od priča posvećena je otoku Ugljanu.

Riječ je o prvoj slikovnici iz ciklusa “Avanture King Jogurta” u kojoj autorica djeci objašnjava što su valovi i kako nastaju.

Glavni lik slikovnice je simpatični zec King Jogurt koji uz dječaka Nea i djevojčicu Leu istražuje svijet oko sebe, a sporedni likovi uvode nas u svijet mašte. Na svakoj stranici slikovnice nalazi se QR kod koji se skenira te čitatelja dodatno vodi u Zekolandiju. Mališani istražuju ljepote Hrvatske, ali se i educiraju o prirodnim pojavama oko nas.

Slikovnica “Avanture King Jogurta” nastala je potaknuta mnogim dječjim pitanjima s kojima sam se susrela: kako nastaju valovi?, zašto je sunce žute boje?, zašto pada snijeg?… Na tržištu u tom trenutku nije bilo sličnih slikovnica koje na jednostavan i zanimljiv način objašnjavanju pitanja s kojima se susreće svaki roditelj. Jako sam dugo razmišljala i strukturirala koncept slikovnice, a napisala sam je još 2017. godine. Najzahtjevniji dio bilo je financiranje projekta i pronalazak ilustratora koji će moju ideju i viziju pretočiti u ilustracije. Iznimno su mi bili važni detalji u ilustracijama, imala sam viziju dodatnih zanimljivih likova kako bi djeca svaki put iznova kada čitaju slikovnicu uočila neki novi element. Suradnju sam ostvarila s iznimno talentiranim ilustratorom Hrvojem Ružićem, s kojim sam “klikula” odmah, pri upoznavanju, a njegove su ilustracije podigle slikovnicu na višu razinu, objašnjava autorica Marina Mazić Bandić, čiji je djed Jakov Mazić iz Preka.

Cijela obitelj, ističe, ljetuje u Preku, otok Ugljan, a pogotovo Preko, nose u srcu i cilj joj je i u budućnosti promovirati lokalnu zajednicu gdje god će to biti moguće.

A planovi za budućnost svakako je proširenje ponude tako da autorski tim upravo dovršava društvenu igru “Avanture King Jogurta” u kojoj će se djeca zabaviti, ali i naučiti o prapovijesti, Divljem zapadu, Rimskom Carstvu i superherojima zdrave prehrane.

-Društvena igra je u zadnjoj fazi testiranja i za otprilike mjesec dana očekujemo prve primjerke. Igru je također ilustrirao Hrvoje Ružić, s kojim smo nastavili fantastičnu suradnju. Osim toga, radimo i na kolekciji dječjih majica s glavnim likom King Jogurtom, a u budućnosti bismo svakako voljeli prikazati ljepote cijele Hrvatske te napraviti kolekciju od deset slikovnica. Tekst za priču Prvi snijeg na mojem otoku već je napravljen i odgovara na pitanje – Zašto pada snijeg?, a radnja će se odvijati upravo na otoku Ugljanu, dodaje autorica.

Zanimalo nas je i zašto je glavni lik zec i tko mu je dao ime King Jogurt?

-Većina djece u mlađoj dobi ima plišane igračke koje sa sobom svugdje nose i koje su im svojevrsna utjeha. Naš zec je u prenesenom značenju upravo to. On je hrabar, znatiželjan i dobar prijatelj. Djecu učimo tim vrijednostima, a za ime King Jogurt zaslužan je moj sin Neo koji je svoju plišanu igračku upravo tako nazvao, otkriva i napominje da slikovnica ima odličan feedback od djece koja zeca King Jogurta vole, poistovjetila su se sa slikovnicom, a majice obožavaju nositi.

Autorica se ovim putem željela i zahvaliti Turističkoj zajednici Općine Preko i ravnateljici POU Dom na žalu Marini Marcelić, koji su prepoznali projekt i ustupili prekrasne fotografije otoka Ugljana i Preka. Zahvalu upućuje i direktoru Turističke zajednice otoka Visa Ivi Fiamengu, koji je također ustupio fotografije Visa, glavnom uredniku slikovnice Danijelu Mahoviću, fotografu Vladimiru Cvirnu (Cvirn Photography) te Matei Jurici koja je pripremila tekstove na web stranici o lokacijama koje smo obradili (Ugljan, Zadar, NP Kornati, Zrmanja, Vis, Korčula) i odlično ih prilagodila mlađim čitateljima.