Za projekt Zajedno za čišći otok Ugljan odobreno gotovo 300.000 kuna

Za projekt Zajedno za čišći otok Ugljan odobreno gotovo 300.000 kuna

Za provedbu projekta Zajedno za čišći otok Ugljan Turističke zajednice Općine Preko, prijavljenog na natječaj LAGUR-a Plodovi mora u okviru Mjere 8. Organizacija i provedba manifestacija i drugih događanja vezanih uz ribarstvo i morski okoliš – odobreno je bespovratnih 299.286,58 kuna.

Svrha projekta je promocija i valorizacija ribarstva i ribarstvenog područja otoka Ugljana te produljenje turističke sezone održavanjem manifestacija vezanim uz ribarstvo, akvakulturu i ekologiju.

Riječ je o događanjima poput predavanja o zaštiti okoliša, okruglih stolova za ribare, akcijama čišćenja podmorja i sl., a sve uz promociju lokalnih ribarskih proizvoda i ribarske i maritimne tradicije. Projekt obuhvaća i mapiranje te označavanje ronilačkih lokacija i analizu stanja podmorja uz edukaciju o načinima sprječavanja onečišćenja podmorja i očuvanju morskog okoliša. Osim toga, kroz projekt će se izraditi i publikacije na temu promocije lokalnih proizvoda kao zdravog načina prehrane, zatim interpretacijske edukativne ploče vezane uz ronilačke lokacije te nadograditi mobilna aplikacija Adventure Island.

-Vrijednost projekta je 299.286,58 kuna, a odobrena su nam sredstva u stopostotnom iznosu. Ovo je zajednički projekt Općine Preko, Turističke zajednice Općine Preko i Turističke zajednice mjesta Ugljan, dok je TZO Preko službeni prijavitelj i nositelj projekta u administrativnom smislu. Sve aktivnosti projekta provodit ćemo zajedno i to u svim mjestima i na otocima na području Općine Preko. Ovo je još jedan u nizu naših pozitivno ocijenjenih projekata prijavljenih na javne pozive i natječaje te smo izuzetno ponosni na visoku prolaznost, odnosno odobrenje i pozitivne odluke svih naših projekata. To je dokaz da kvalitetno radimo svoj posao, da imamo stručne i sposobne ljude, ali i bitnu podršku svih ministarstava, Vlade i Zadarske županije, uz čiju suradnju ostvarujemo provedbu svih naših projekata na terenu, komentirao je općinski načelnik Jure Brižić.

Ističe kako je riječ o projektu koji će zasigurno pridonijeti vrednovanju i promociji naše prirodne, kulturne i maritimne baštine, jačanju svijesti o očuvanju morskoga okoliša, ribarske i maritimne tradicije i baštine te popularizaciji ribarstva i konzumacije ribljih proizvoda.

-Projekt Zajedno za čišći otok Ugljan je u potpunosti skladu s današnjim trendovima u turizmu u kojemu su glavni motivi povratak prirodi, očuvanje okoliša, boravak na otvorenom, vraćanje korijenima, čuvanje tradicije, revitalizacija zaboravljenih iskonskih životnih vrijednosti kojima nas je ponovno naučila pandemija izazvana koronavirusom, stoga ne sumnjamo u njegovo uspješno provođenje i prihvaćanje korisnika – mještana, gostiju i posjetitelja, poručio je Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Tehničku pomoć pruža Zadra nova kroz projekt „Zadra nova za vas“ financiran iz OPKK 2014.-2020.