DV Lastavica Preko prvi vrtić na zadarskim otocima u sustavu elektroničkog upisa djece

DV Lastavica Preko prvi vrtić na zadarskim otocima u sustavu elektroničkog upisa djece

Općina Preko i Dječji vrtić Lastavica Preko potpisali su danas ugovor o početku programa Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove.

Riječ je o projektu koji je pokrenut u Ministarstva pravosuđa i uprave, a Općina Preko javila se u srpnju 2020. godine na javni poziv za odabir ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te je u prosincu 2020. godine donesena odluka o odabiru 151 dječjeg vrtića iz cijele Hrvatske koji su zadovoljili uvjete i ušli u projekt.

Iz Zadarske županije odbrano je pet vrtića – DV Maslačak, DV Sunce i DV Radost Zadar te DV Leptirići Bibinje – a s otoka zadarskoga arhipelaga jedino DV Lastavica Preko.

-Danas smo službeno potpisali ugovor s Dječjim vrtićem Lastavica, a nastavak aktivnosti očekujemo sukladno uputama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji je treći supotpisnik Ugovora i koji će osigurati kvalitetno provođenje projekta, edukaciju zaposlenika vrtića i korisničku podršku da bi sve funkcioniralo kako treba, kazao je općinski načelnik Jure Brižić.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u ukupnoj vrijednosti od 40,002.019 kuna, a provodi ga Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNet.

Projektom će se digitalizirati proces upisa u odgojne i obrazovne ustanove, što će građanima omogućiti upis u programe tih ustanova elektroničkim putem, odnosno omogućit će im se pokretanje jedinstvenog zahtjeva i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u njegovo rješavanje. Upis djece ili vlastiti upis u dostupne programe odgoja i obrazovanja obavljat će se putem sustava e-Građani.

Projekt će omogućiti modernizaciju sustava matičnih podataka koji se prikupljaju tijekom obrazovnog procesa, uspostavit će se izvještajni sustav za nadležne institucije (npr. osnivače ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ministarstva i dr.).

-U današnje vrijeme digitalizacije i razvoja pametne tehnologije, smatramo da je ovo logičan smjer u kojem bi trebala ići sva administracija pa tako i ova koja se tiče dječjih vrtića te vjerujemo da će našim roditeljima uvelike olakšati proces upisa djece u vrtiće koje će moći obavljati iz udobnosti vlastitoga doma, poručila je zamjenica ravnateljice vrtića Marina Grgin.

Sustavom će se ostvariti i administrativno rasterećenje građana, budući da za prijavu više neće biti potrebno donositi razne potvrde (poput rodnog lista djeteta ili potvrde o zaposlenju), već će sustav te podatke sam povlačiti iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela koja su dosad građanima izdavala potvrde na svojim šalterima.

U sklopu projekta, Dječji vrtić Lastavica dobit će i informatičku opremu – dva osobna računala i jedan multifunkcijski kopirni uređaj.