Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Prvi riblji greben u Hrvatskoj postavljen u blizini obale Ošljaka

Prvi riblji greben u Hrvatskoj postavljen je danas u Zadarskom kanalu radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje. Trebao bi postati stanište nekih ribljih vrsta.

Greben težak oko osam tona montiran je i dizalicom postavljen u more u Gaženici, zatim je spušten u more na dubini od oko 35 metara u blizini obale Ošljaka, najmanjeg naseljenog otoka na Jadranskoj obali.

-Postavljanje umjetnog ribljega grebena je pilot projekt Zadarske županije kao projektnog partnera. Vani postoje slični grebeni, a nama je cilj utvrditi kako se ponaša u našem akvatoriju. Imat ćemo monitoring najmanje godinu dana, vjerojatno i dulje. Stručnjaci za ribarstvo davat će izvješća na osnovi kojih ćemo osmišljavati  vjerojatno nove grebene na pogodnim lokacijama, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije Daniel Segarić.

Umjetni greben sastavljen je od 60 betonskih elemenata, koji su dopremljeni iz Italije od tamošnjih partnera u projektu Adri.SmArtFish. Svaka betonska ploča teška je 130 kilograma, a međusobno su povezane vijčanim spojevima te je trebalo četiri dana za sastavljanje grebena. Konstrukcija je čvrsta pa se ne očekuju odvajanja samih elemenata.

Sastavljen je na kopnu, u more je spušten velikom dizalicom, a otegljen pomoću uzgonskih balona.

Fotografije Zadarska županija