Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica zaštićeni u Europskoj uniji

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica zaštićeni u Europskoj uniji

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica novi su proizvodi zaštićenog naziva u Europskoj uniji pa Hrvatska sada ima 31 proizvod zaštićenog naziva u EU-u, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobili su europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i upisani su u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele EU, navodi se u priopćenju.

Dalmatinska panceta je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, koji se proizvodi od obrađene mesnate slanine svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja te sušenja i zrenja.

Dalmatinska pečenica je trajni suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

Zemljopisno područje proizvodnje dalmatinske pancete i dalmatinske pečenice obuhvaća grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar te općine Bibinje, Galovac, Jasenice, Kali, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vir, Vrsi i Zemunik Donji u Zadarskoj županiji, područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.