Među prvima u Hrvatskoj Sali će smanjiti plastični otpad

Među prvima u Hrvatskoj Sali će smanjiti plastični otpad

Sali na Dugom otoku, Stari grad na Hvaru, Dubrovnik i Trogir prvi će u Hrvatskoj smanjiti plastični otpad te koristiti alternativna rješenja sudjelujući u projektima koje provodi splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u cilju smanjenja i uklanjanja plastičnog otpada.

“Plastic Smart Cities Croatia” i “For Plastic Free Croatia Island” projekti su koji imaju za cilj smanjenje plastičnog otpada i korištenje alternativnih rješenja. U njima se provodi analiza o upotrebi jednokratne plastike i gospodarenju otpadnom plastikom u uključenim lokalnim zajednicama, razvoj i provedba “Plana bez plastike” s participativnim pristupom i radionicama, kao i organizacija “plastic free” javnih događanja, odnosno događanja “bez plastike”, i javnih foruma usmjerenih na podizanje svijesti lokalnog stanovništva o posljedicama plastičnog zagađenja.

Jedna od važnih aktivnosti je provođenje nacionalne kampanje za podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja u otočnim zajednicama na Hvaru i Dugom otoku, a trenutačno se radi na organizaciji radionica za umrežavanje partnera i okolišnih organizacija angažiranih na ovoj tematici.

Nakon završetka projekta bit će održana i završna konferencija usmjerena širenju rezultata projekta i poticanju daljnjeg smanjenja plastičnog otpada za predstavnike lokalnih otočnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, jedinice lokalne uprave i samouprave, predstavnike HGK, turističke zajednice, relevantnih ministarstava i drugih dionika, uz poruku “Smanji upotrebu jednokratne plastike i potraži održivija rješenja!”, koju Udruga Sunce Split zagovara već dugi niz godina.

Podsjećaju i da je pandemija izazvana koronavirusom dovela do dramatičnog porasta upotrebe, ali i odbacivanja jednokratnih plastičnih predmeta u prirodu.

“Sredozemno more jedno je od najzagađenijih svjetskih mora, a polovica tih enormnih količina otpada dolazi s kopna. S 400 kilo-tona otpada koje godišnje proizvodi, Hrvatska je na trećem mjestu u regiji, stoga je vrlo važno poduzeti hitne mjere te osvijestiti građane, ali i brojne posjetitelje o potrebi žurnog djelovanja, odnosno smanjenja upotrebe jednokratne plastike. Naime, kao jedan od ključnih aktera identificiran je upravo turizam, pa je dio kampanje osvještavanja u sklopu projekta “Plastic Smart Cities” usmjeren na strane i domaće turiste”, ističu u Udruzi Sunce Split.

Direktiva EU-a o plastičnom otpadu je nakon trijaloga, odnosno pregovora Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća EU-a, usvojena 2019. a u ovoj godini sve je države EU-a moraju konačno implementirati. Zakon o otpadu bi u Hrvatskoj trebao biti usvojen najkasnije do 3. srpnja. Tada bi i Hrvatska trebala izbaciti jednokratne plastične proizvode i to plastične štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za miješanje pića i držače za balone.

Direktiva uključuje i odredbe za odlaganje opušaka cigareta koji su značajan onečišćivač plaća, ciljeve prikupljanja boca pića te zahtjev za redizajnom čepova za piće kako bi ih povezali s bocama. U direktivi su uključeni i nacionalni ciljevi smanjenja potrošnje plastičnih šalica i posuda za hranu, te u konačnici potpuna zabrana oxo-razgradive plastike, koja se često naziva biorazgradivom, ali u stvarnosti se fragmentira u mikroplastiku.

Jednokratni plastični proizvodi i ribolovni alat zajedno čine 70 posto morskog otpada u Europi pa se očekuje da će primjenom direktive s godinama i mora Europe biti znatno čišća.

Dodajmo i da će Općina Sali dobiti mobilno reciklažno dvorište, a za projekt vrijedan 236.545 kuna dobili su 154.652 kuna iz EU fondova.

Kroz projekt, koji traje do siječnja 2022. godine, nabavit će se mobilna jedinica (MRD) za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada kojom će upravljati trgovačko društvo Mulić d.o.o. Funkcija MRD-a je odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada (opasnih i neopasnih) koji se smiju odlagati u komunalni otpad uz prisustvo operatera koji zaprima otpad od građana i pohranjuje ga u spremnike.