Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Iz Preka u Petrinju otišlo 17 tona humanitarne pomoći!

U samo 15 sati, stanovnici iz svih mjesta s područja Općine Preko, ali i drugih općina, prikupili su 17 tona humanitarne pomoći za ljude stradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

-Još jednom smo pokazali da smo najbolji kad treba pružiti ruku pomoći, bez obzira na to o kakvoj je nesreći ili tragediji riječ. Čim smo objavili da u POU Dom na žalu prikupljamo pomoć za stradale u potresu, ljudi su se organizirali ili pojedinačno ili preko udruga u svojim mjestima. Moram napomenuti da je sve što su donosili bilo uredno zapakirano i sortirano, a mnogi od njih željeli su ostati s našim volonterima u Domu na žalu i pomoći im u završnom pakiranju, ističe općinski načelnik Jure Brižić.

Među 17 tona prikupljene pomoći, 11 tona otpada na hranu i higijenske potrepštine, a ostalo su deke, posteljina, različiti pokrivači, kreveti na sklapanje, male peći na struju te nešto tople odjeće. Sve to uredno je složeno na 27 paleta i u četvrtak ujutro utovareno u četiri kamiona.

Načelnik Brižić zahvaljuje svima koji su se odazvali i nesebično donirali pomoć, volonterima koji su pomagali u prihvatu pomoći, djelatnicama DV Lastavica, TZO Preko, općinskih komunalnih tvrtki, a akciji se odmah odazvala i trgovina Bure, u čija je dva kamiona, uz još dva općinska, pomoć otpremljena u Zadar, a potom šleperima u Sisak i Petrinju. Treba napomenuti i da je Jadrolinija dala svoj doprinos i omogućila besplatan prijevoz trajektima svima koji su s otoka slali pomoć prema potresom pogođenim područjima.

-Posebnu zahvalu upućujem i našim mještanima koji su u srijedu poslijepodne volontere u Domu na žalu počastili hranom, kolačima i sokovima, dodaje Brižić.

Općina Preko, osim što je organizirala prikupljanje humanitarne pomoći, uplatila je 50.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji te 10.000 kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Humanitarnu pomoć za stradale u potresu dala je i Psihijatrijska bolnica Ugljan, koja je dio donacije dobivene prije dva tjedna u božićnim akcijama proslijedila u Sisačko-moslavačku županiju.