Penjačka sekcija PD Paklenica Zadar sanira sportsko penjalište Željina

Penjačka sekcija PD Paklenica Zadar sanira sportsko penjalište Željina

Sportsko penjalište Željina, s vrlo atraktivnim pogledom na otoke zadarskoga arhipelaga i mogućnošću penjanja 365 dana u godini, privlačno je brojnim domaćim i inozemnim sportskim penjačima.

Nedavno je na penjalištu je počela sanacija, koju u organizaciji TZO Preko provodi Sportsko penjačka sekcija PD Paklenica Zadar sa svojim stručnim timom.

-Cilj je akcije dovesti postojećih 30-ak penjačkih smjerova u zadovoljavajuće stanje po pitanju sigurnosti te detaljna provjera svih smjerova i stanja same litice. Nakon prvih dana radova dobili smo informaciju da je moguće postaviti dodatnih 20 smjerova, zbog čega bi ubuduće penjalište bilo još atraktivnije i poželjnije. Prvi dio sanacije postojećih smjerova s potrebnim materijalom iznosi 7504 kune, za daljnje smjerove ćemo dogovarati nakon završetka prvog dijela radova, objašnjava direktor TZO Preko Ivan Košta.

Briga o tom penjalištu i razvoj novih pješačkih i biciklističkih staza te održavanje postojećih dio je programskog plana TZO Preko za 2020. i za 2021. godinu, ujedno je to i nastavak projekta Općine Preko Avantura otok, ističe Košta.

Razvoj aktivnog turizma otoka Ugljana za Općinu Preko i TZ Općine Preko jedan je od glavnih ciljeva razvoja turizma i pozicioniranja otoka Ugljana kao nezaobilazne destinacije za aktivni odmor.

Širi dio penjališta s pećinom Željina i Tvrđavom sv. Mihovila posjećuju mnogi planinari, rekreativci, šetači, turisti i svi drugi posjetitelji željni netaknute prirode i doživljaja koje nosi aktivan odmor.