Deset TZ-a sa zadarskih otoka potpisalo ugovor o projektnom udruživanju

Deset TZ-a sa zadarskih otoka potpisalo ugovor o projektnom udruživanju

Deset turističkih zajednica sa zadarskih otoka, u sklopu sedam jedinica lokalne samouprave, potpisalo je danas ugovor o projektnom udruživanju.

U vijećnici Općine Preko, ugovor su potpisali načelnici općina Preko, Kali i Kukljica, ujedno i predsjednici lokalnih turističkih zajednica, Jure Brižić, Marko Kolega i Marin Boško.

Ostali predsjednici turističkih zajednica ugovor su potpisali u svojim matičnim općinskim uredima.

Ugovor su potpisale TZO Sali, TZO Kali, TZO Preko, TZO Kukljica, TZO Tkon, TZO Pašman, TZM Ugljan, TZM Božava, TZM Silba, TZ Grada Zadra (za otočna mjesta Brgulje, Ist, Mali Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava i Zapuntel).

Marko Kolega

-Ministarstvo turizma i sporta, nakon pokrenutog prijedloga, izdalo je 16. prosinca suglasnost o udruživanju koji je omogućio novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma. Uz dodjelu novca iz, za tu svrhu osnovanog, Fonda za udružene turističke zajednice u koji se slijevaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojbi, turističke zajednice imaju na raspolaganju projektno (sporazumno) ili formalno udruživanje. U našem slučaju to je projektno udruživanje deset TZ-a iz zadarskog arhipelaga u sklopu sedam jedinica lokalne samouprave pod nazivom Zadar Region island adventure, pojasnio je Jure Brižić, predsjednik TZO Preko i TZM Ugljan.

Jure Brižić

Ciljevi projekta su:

  • ujednačen i održiv razvoj i promidžba turizma otoka arhipelaga Zadarske županije
  • stvaranje unificiranog nautičkog proizvoda Zadarske županije
  • provođenje efektnijih zajedničkih promotivnih i marketinških aktivnosti
  • razvoj novih programa posebnih interesa
  • razvoj ključnih i komplementarnih proizvoda
Marin Boško

-Aktivnosti su brojne, a od najvažnijih možemo istaknuti razvoj nautičkog turizma i njemu komplementarnih proizvoda te aktivnog, gastro i kulturnog turizma. Usmjeravanje inicijativa na poboljšanje prometne povezanosti kako javnim tako i privatnim prijevozom poput hop-on, hop off brodova (izrada zajedničkih karata s točkama interesa – „Od sidrišta do vidikovca“, „Otkrij domaće otočne proizvode“, (oznaka kvalitete). Suradnja s agencijama koje nude otoke, upoznavanje s ponudama, predstavljanje gotovih itinerera te udruženo udruženo planiranje sajamskih aktivnosti te zajednički nastupi na specijaliziranim sajmovima i prezentacijama u svrhu promocije zadarskih otoka kao jedinstvene organizirane cjeline vrijedne posjeta, istaknuo je Ivan Košta, direktor TZO Preko, te dodao da se dobro promišljenim projektima, sukladno potrebama i viziji zajedničkih proizvoda, svi nadaju povlačenju sredstava u svrhu zajedničkog turističkog boljitka.

Krešimir Ćosić