Udruga Harmonija pokrenula akciju besplatne sterilizacije mačaka na Ugljanu

Udruga Harmonija pokrenula akciju besplatne sterilizacije mačaka na Ugljanu

Velik broj napuštenih odraslih mačaka i mačića dugogodišnji je problem na svim otocima pa i na Ugljanu.

Problem bi bio mnogo manji kada bi se vlasnici češće odlučivali na sterilizaciju i kastraciju te sustavno brinuli o napuštenim životinjama.

Upravo s tim ciljem nedavno je osnovana Udruga Harmonija Ugljan, iza koje stoje Tajana i Mihovil Barančić, ujedno i suvlasnici u tvrtki Natura Adriatica d.o.o. Ugljan, koja je prošle godine otvorila kamp u uvali Suha.

Tajana i Mihovil dugogodišnji su donatori udrugama za zaštitu životinja u Hrvatskoj te im pomažu da provode takve projekte.

-Sterilizacije i kastracije jedina su humana metoda kojom se postiže i održava zdravlje mačje populacije i kontrola razmnožavanja, posebno mačaka koje izlaze van i slobodno se kreću. Na otocima je najčešće prekomjeran broj mačaka i mačića, ljeti dođu turisti i hrane mačke, one imaju po 2-3 legla godišnje i mačići najvećim dijelom umiru od bolesti i gladi tokom zime. Kastracija se preporučuje i za mačore jer se nekastrirani mačori tuku s drugima za ženke, neredovito jedu i ne vraćaju se doma po nekoliko dana ili dolaze s ožiljcima i ugriznim ranama, iscrpljeni i zaraženi različitim bolestima, objašnjava Tajana te ističe da su sterilizirane mačke i kastrirani mačori dokazano zdraviji i dulje žive.

I veterinarska struka preporučuje sterilizaciju/kastraciju neovisno o životnoj dobi mačke, a kod mladih mačaka preporučuju obaviti zahvat prije prvog tjeranja u starosti između 5 i 7 mjeseci.

-U posljednja dva mjeseca, u suradnji s volonterima, koje predvodi naša Tereza Cvetnić, te stanovnicima Ugljana, sterilizirano je više od 230 mačaka. Volonteri su ključni u ovakvoj akciji i bez njih, kao i bez suradnje stanovnika otoka, nema rezultata, kaže te napominje da ovdje nije riječ o azilu i skupljanju napuštenih mačaka i mačića.

-Udruga će se fokusirati isključivo na projekt sterilizacije jer je to jedino dugoročno rješenje. Bit ćemo aktivniji u zimskim mjesecima te se nadamo da ćemo do početka sljedeće turističke sezone sterilizirati još najmanje 300-400 mačaka. Teško je reći koliko mačaka ima na otoku, neke procjene govore o 0,3-0,4 mačke po stanovniku, što bi značilo da na Ugljanu ima i do 3000 mačaka. Također, procjenjujemo da ih je trenutačno sterilizirano i kastrirano oko 500, što je oko 15 posto, dodaje Tajana Barančić.

Poručuje i da se nitko ne treba bojati da će mačaka nestati jer nikad nije moguće sve sterilizirati i uvijek će biti mačića, ali u manjem broju te s većom šansom za preživljavanje i dug i zdrav život.

Udrugu i projekt primarno financiraju osnivači iz svojih privatnih izvora kako bi sterilizacije vlasničkih i skrbničkih mačaka za stanovnike otoka bile potpuno besplatne. Naravno, ako netko želi pomoći donacijom, može to uvijek učiniti na IBAN: HR8124020061101002987.

Potporu cijelom projektu dala je i Općina Preko, a načelnik Jure Brižić najavljuje da će na adrese svih kućanstava s računima za vodu stići i informativni letak o akciji sa svim podacima kome se i kako treba obratiti za pomoć oko sterilizacije ili kastracije.

Iz Udruge Harmonija, pak, napominju da je proces takav da se svatko tko hrani mačke, skrbi o njima, dolaze mu u dvorište i slično, treba javiti volonterki Terezi Cvetnić na broj 099 364 0033. S njom će se dogovoriti detalji i plan dolaska volontera na lokaciju.

-Ako su mace divlje i ne daju se uhvatiti, naši volonteri imaju potrebnu opremu i iskustvo pa će to obaviti. Također, svaka mačka koja će biti obuhvaćena ovom akcijom, ujedno će biti tretirana protiv vanjskih i unutarnjih nametnika, kaže Tajana Barančić te poziva stanovnike otoka Ugljana da se priključe ovoj akciji i da se jave na navedeni kontakt.