SVETI OTOK Jadranu Mašini iz Preka zlatna plaketa za sliku „Isus na križu“

SVETI OTOK Jadranu Mašini iz Preka zlatna plaketa za sliku „Isus na križu“

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru do 19. prosinca mogu se razgledati fotografije 7. međunarodne likovne izložbe Sveti otok Fotokluba Kornat iz Kukljice.

Nastavak je to tradicije prikaza umjetničkih djela vjerske tematike u vrijeme nadolazećih adbentskih blagdana.

Na 7. međunarodnu likovnu izložbu vjerskih motiva Sveti otok izabrana su djela 113 autora iz 12 zemalja u raznim likovnim tehnikama. Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, a u tekstu o nagradama urednik kataloga Ante Jaša ističe:

Zlatnom plaketom nagrađen je Jadran Mašina za sliku „Isus na križu“. Autor je u kombiniranoj tehnici naslikao Isusa Krista na križu. Križ i pozadina su u nijansama crne boje kao značajka ovog žalosnog događaja. Lik raspetog Isusa Krista tjelesno blijedog, a iz njegovih rana kaplje i cijedi se krv. Prizor drame doima se kao da smo upravo nazočni ovom svevremenskom činu.

Jadran Mašina

Srebrnom plaketom nagrađen je Živko Bačić iz Splita, porijeklom iz Lukorana, za svjetlopis „Perast“. Snimka rta u Bokokotorskom zaljevu na kojemu je gradić Perast prikazana je u okomitom formatu baš kako se i izdižu brda uokolo što ovaj zaljev čini posebnim i mističnim. Zvonik crkve ističe se na rtu iznad grada i svojevrsni je svjetionik koji upućuje na pristan u grad ili pak na izlaz i ispraćaj iz zaljeva. Ova značajka povezanosti vjere i plovidbe prikazana je na slici s provom brodice koja nas u podnožju prizora uvodi prema gradiću s istaknutim zvonikom i dalje prema otvorenom moru.

Živko Bačić

Brončanom plaketom nagrađen je Davor Goll iz Zagreba za svjetlopis „Cruise vs. cross“. Iz prazne pučine mora pogled nas vodi prema kamenom križu smještenom u desnom likovnom zlatnom rezu na slici. Naziru se natpisi na križu koji tek pobuđuju priču. Iz donjeg dijela slike u tamnoj dubokoj modroj boji širi se vidik u svjetlijim modrinama prema horizontu mora i neba, prema otvorenom moru. Iz daljine u susret mašem pogledu plovi veliki brod, a sve to je zanimljiva priča o čvrstom spomeniku križa pred nama i života plovidbe koji se odvija ispred nas.

Diplomu ocjenjivačkog odbora dobila je Ana Batričević iz Beograda za svjetlopis „Djevojčica i ikona“. U lijevom donjem kutu slike na tamnoj pozadini otvorenih vrta svetišta ističe se lik djevojčice koja znatiželjno gleda u desno. Na desnoj strani slike na zidu crkve u niši je ikona sveca u tamnim nijansama što čini poveznicu prizora s vratima. Likovna povezanost prizora na ulaznim vratima i ikone u niši likovno uravnotežuju sliku. Lica djevojčice i sveca okrenuta su jedno prema drugome i pogledima dijagonalno povezani.

Diplomom je nagrađena Maja Dešpoja iz Dobropoljane za svjetlopis „Prvopričesnice“. Autorica je snimila niz djece u dijagonali prigodom podjele prve pričesti u crkvi. Njihove sklopljene ruke prekrivaju im sagnuta lica, pa je to osnovna značajka slike dječje usredotočenosti u molitvi. Maleni vjenčići od zelenog raslinja na glavama djevojčica dodatno upotpunjuje priču o posebnom danu u njihovom životu.

Maja Dešpoja

Diplomom je nagrađen Zvonimir Tanocki iz Zagreba za svjetlopis „Sveta misa 1“. Prizor misnog slavlja na okomitoj fotografije uokviren je ljudima s lijeve i desne strane, a u vrhu tik do oltara su invalidska kolica s djetetom. Sliku upotpunjuje lik svećenika u trenutku propovijedi – javljaju iz Foto kluba Kornat.

Autori su prikazali raznolikost slika svetišta i vjernika diljem svijeta. Izložba se može razgledati svakog dana do 19. prosinca u tijeku radnog vremena Gradske knjižnice Zadar.