Brižić: Budimo solidarni, iskoristimo blagdane za brigu jednih o drugima!

Brižić: Budimo solidarni, iskoristimo blagdane za brigu jednih o drugima!

Zbog porasta broja oboljelih i uvođenja novih, strožijih mjera kako bi se zaustavila epidemija izazvana koronavirusom, načelnik Općine Preko Jure Brižić uputio je poruku svim mještanima i posjetiteljima našega otoka.

Obraćam vam se još jednom u ovim izazovnim vremenima vezanima uz epidemiju koronavirusa koja nas prati cijelu godinu, uzrokuje mnoge probleme i poprilično mijenja naš način života. U posljednje vrijeme bilježimo značajan porast broja zaraženih u Hrvatskoj i nalazimo se u novom valu epidemije te je stoga Vlada uvela strože mjere u borbi protiv koronavirusa, a sve to, naravno, utječe i na naše malo, otočno okruženje.

Broj oboljelih u porastu je svugdje pa tako i na našem otoku te svakako moramo biti disciplinirani i pojačano voditi brigu o sebi i svojim bližnjima. Situacija nije alarmantna, ali zahtijeva dodatnu dozu opreza i odgovornosti kako bismo širenje virusa sveli na što manju moguću mjeru.

Budimo stoga i dalje savjesni i pridržavajmo se svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite te Zavoda za javno zdravstvo. Ukazujem još jednom na važnost vođenja brige o dezinfekciji i osobnoj higijeni, nošenju maski te održavanju fizičke distance. Suzdržimo se neko vrijeme od okupljanja i druženja izvan obitelji i nemojmo dozpustiti virusu da nam pokvari blagdane.

Nije lako u ovo božićno i novogodišnje vrijeme biti u svojevrsnom lockdownu, ne družiti se s prijateljima i zatomiti naš topao i druželjubiv mediteranski duh, ali nalazimo se u nekom „novom normalnom“ i moramo se tome prilagoditi.

Zato iskoristimo ovo vrijeme kako najbolje znamo, posvetimo se više sebi i svojim obiteljima, prisjetimo se onih istinskih vrijednosti koje smo u ubrzanom načinu života pomalo zaboravili i zanemarili.

Neka nam ove godine blagdanski duh bude uistinu onakav kakav treba biti, s manje materijalnog, a više duhovnog. Mislimo i činimo dobra djela, budimo solidarni i pomozimo jedni drugima, osobito starijima i nemoćnima kojima je pomoć sada itekako dobrodošla.

Bilo bi bolje da nas koronavirus nije trebao podsjetiti na istinske životne vrijednosti, ali kad već jest, neka nam se ureže u svijest koliko smo zapravo maleni ispod zvijezda, koliko ranjivi i nemoćni kad se pojavi nepoznata bolest poput ove. Zapamtimo koliko je nevažno sve materijalno oko čega se vrti cijeli svijet i dajmo ponovnu šansu temeljnim ljudskim vrijednostima jer samo je to na kraju bitno.

Ova situacija nikome nije lagana ni jednostavna, ali vjerujem u sve nas, u našu otočnu izdržljivost, upornost, snagu i naš duh zajedništva koji će nam pomoći da što prije i bezbolnije prebrodimo i ovaj novi val epidemije.

Budimo svi zajedno i dalje odgovorni kako bi propisane mjere urodile plodom i kako bi nam nadolazeći blagdani protekli u miru i Božjem blagoslovu.

Čuvajmo sebe i svoje zdravlje te pazimo na bližnje! Unatoč svemu, ipak vjerujem da nam virus neće ukrasti raspoloženje Božića i toplinu u srcima.