Dovršena sanacija luke Mrljane vrijedna više od pet milijuna kuna


Županijska lučka uprava Zadar dovršila je projekt sanacije luke Mrljane na otoku Pašmanu vrijedan više od pet milijuna kuna.

Uz ŽLU Zadar, radove su sufinancirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zadarska županija te Općina Pašman.

Projekt sanacije proveden je u dvije faze. Najprije je potkraj srpnja tvrtka PGP d.o.o. iz Zagreba izvela radove na na obali i lukobranu u vrijednosti od 3,703.571 kuna bez PDV-a, odnosno 4,629.464 kuna s uključenim PDV-om.

-Sanacija obale i lukobrana izvela se prema projektu tvrtke Kozina projekti iz Trilja, glavnog projektanta Boška Kozine. Zatečeno stanje obalnih zidova koji su dijelom bili izvedeni od betona, a dijelom od suhozida, zahtijevalo je temeljitu sanaciju tako da se izvede zamjenski obalni zid koji će imati zadovoljavajuću mehaničku otpornost i stabilnost. Stručni nadzor provela je tvrtka Sto posto prirodno iz Zagreba, kazao je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar.

Tijekom rujna i listopada obavljena je sanacija zaštitnog kamenometa, koja nije bila uključena u prethodno navedeni projekt u iznosu od 478.939 kuna bez PDV-a, odnosno 598.674 kuna s uključenim PDV-om.

-Dovršetkom oba projekta sanirana su oštećenja dijelova obalne konstrukcije koja je dovedena u stanje pune sigurnosti i mehaničke stabilnosti, saniran je zaštitni kamenomet te je luka Mrljane u potpunosti sigurna za odvijanje javnog prometa te privez brodova i brodica, dodao je Škibola.

U tijeku sanacije luke Mrljane Županijska lučka uprava Zadar naručila je izvlačenje dviju olupina unutar same luke, jedne brodice duge 15,35 metara te podrtine potonule 23-metarske jahte Ser. Vrijednost tog zahvata iznosi 108.000 kuna bez PDV-a, a to su bile zadnje od na desetke potopljenih jahti/brodova/brodica koje su u posljednjih pet godina uklonjene iz luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja pod nadležnošću ŽLU Zadar.