Maske obavezne u kafićima, restoranima, na misama…

Maske obavezne u kafićima, restoranima, na misama…

Nacionalni stožer Civilne zaštite danas je objavio nove epidemiološke mjere.

-Propisali smo odluke za okupljanja za koja se očekuje više od 50 osoba. To su posebne preporuke za kulturne program, kinoprojekcije, svadbe i sportske događaje. Organizatori društvenih okupljanja obavezni su pet dana prije okupljanja zatražiti suglasnost od županijskog Stožera Civilne zaštite koji će odgovor dostaviti u roku od 48 sati. Društvena okupljanja za koje je odbijena ili nije uopće zatražena suglasnost ne smiju se održati, rekao je načelnik stožera Davor Božinović, naglašavajući da je i dalje glavna linija obrane održavanje fizičke distance, higijena ruku, nošenje maski te izbjegavanje dodirivanja usta, očiju i nosa.

Uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u kontakt, a gdje ne mogu držati razmak od dva metra:

-Maske se moraju nositi u zatvorenom prostoru, što se odnosi na prijevozna sredstva, trgovine, kafiće i restorane, osim dok se jede i pije, zdravstvene ustanove, trgovačka društva, uslužne djelatnosti, kao i na vjernike u zatvorenom prostoru te gledatelje u sportskim dvoranama, dodao je.

Odluke stupaju na snagu danas, a za sutra se planira set mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.