Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Oštećena riva u uvali Foša u Zadru opasna za pristajanje otočnog broda hitne pomoći

Općina Preko uputila je na osam županijskih i nacionalnih adresa dopis kojim ukazuje na oštećenu rivu u uvali Foša u Zadru, gdje pristaje brod za hitnu medicinsku pomoć za otoke Ugljan i Pašman.

-Riva u uvali Foša ozbiljno je oštećena i ugrožena te je umanjena njena nosivost i stabilnost, a golim okom vidljivo je da postoji opasnost od urušavanja. Brod za hitnu medicinsku pomoć za Ugljan i Pašman postoji već 14 godina i nebrojeno je puta opravdao svoju svrhu i funkciju. Brod prevozi pacijente do uvale Foša, gdje ih zatim dočekuje vozilo hitne pomoći i prevozi do Opće bolnice Zadar. U prosjeku, brod ima dvije intervencije dnevno, odnosno oko 500 intervencija godišnje, što dovoljno govori o opravdanosti ovakvog načina hitne medicinske pomoći za otočane. Međutim, nedopustivo je da ovako dobro organizirana hitna medicinska pomoć nije adekvatno popraćena infrastrukturom te da ovakvo oštećenje rive utječe na kvalitetu hitne medicinske pomoći za otočane, otkriva razloge slanja dopisa načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Smatra da su pacijenti, medicinsko osoblje, posada broda, a i samo plovilo ugroženi prilikom pristajanja u uvalu Foša te da je zbog njihove sigurnosti potrebno hitno obaviti sanaciju tog dijela rive.

-Bilo koja druga lokacija nije prihvatljiva zbog duljine trajanja putovanja te se lokacija u uvali Foša dosad pokazala idealnom zbog blizine, kako pomorskog dijela puta, tako i kopnenog vozilom hitne pomoći do Opće bolnice Zadar. Stoga, molimo da se osiguraju financijska sredstva za rekonstrukciju rive u uvali Foša kako bi sljedeću godinu dočekali u boljim uvjetima, odnosno s rivom koja će biti adekvatno sanirana i u punoj funkciji, pojašnjava Brižić.

Na taj način, ističe, osigurat će se sigurno pristajanje broda hitne medicinske pomoći, a to će utjecati na kvalitetniju medicinsku pomoć i uslugu za stanovnike i turiste otoka Ugljana i Pašmana.

Dopis i molba upućeni su na adrese Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, gradonačelnika Zadra Branka Dukića, županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet, Ureda župana Božidara Longina, državnog tajnika za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, ravnatelja Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Luciana Vukelića i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivice Erlića.