Zbog epidemije koronavirusa, OŠ Valentina Klarina ponovno uvodi dvosmjenski rad

Zbog epidemije koronavirusa, OŠ Valentina Klarina ponovno uvodi dvosmjenski rad

U po svemu specifičnu i posebnu novu školsku godinu na otoku Ugljanu krenut će 7. rujna 317 učenika, 14 manje nego u rujnu 2019. godine.

U prvi razred upisano je 37 učenika, i to u Kukljici jedan učenik, u Kalima 15, u Preku osam, u Poljani četiri, u Lukoranu tri i u Ugljanu šest.

Za ravnatelja OŠ Valentina Klarina Kristijana Smuda i sve djelatnike pripreme za epidemiološki siguran početak nove školske godine traju već više od dva tjedna, a da bi odvijanje nastave i dolazak u školu protekli u najboljem redu, objavljen je detaljan PROTOKOL provođenja epidemioloških mjera koji je izrađen prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i objavljen na mrežnim stranicama škole.

-Iako nas čekaju brojne novosti, nadamo se i vjerujemo da će sve proći dobro i da će se učenici i roditelji brzo prilagoditi. Najvažnije je zdravlje djece i djelatnika, a mi ćemo s naše strane učiniti sve da se nastava odvija kvalitetno i epidemiološki sigurno. U ovoj školskoj godini Zadarska županija osigurala je pomoćnika u nastavi za sedmero učenika, što će nam biti velika pomoć u svakodnevnom radu s učenicima koji imaju zdravstvene teškoće. Također, zahvalio bih Općini Preko, koja je osigurala novac za izmjenu vanjske stolarije i sanaciju WC-a u Područnom odjelu Lukoran, a veliku zahvalu dugujemo i Liburniji i njenim djelatnicima koji su nam osigurali dodatne linije za prijevoz učenika, govori ravnatelj Smud.

Nažalost, napominje, zbog situacije s epidemijom izazvanom koronavirusom škola se morala ponovno vratiti dvosmjenskom radu u matičnoj školi u Preku.

-To je bio jedini način da se u ovoj situaciji organizira nastava tako da se učenici iz različitih razrednih odjela ne miješaju. Prvi tjedan u jutarnjoj smjeni bit će učenici 1., 3., 5., i 7. razreda, a poslijepodne učenici 2., 4., 6. i 8. razreda. Sljedeći tjedan smjene će se rotirati te su tako učenici jedan tjedan ujutro, a drugi tjedan popodne, objašnjava ravnatelj.

Škola je uspjela, ističe, u svim učionicama osigurati potrebni razmak od 1,5 metra između učenika tako da učenici tijekom nastave neće morati nositi maske.

Naglašava da svi učenici od kuće moraju donijeti marendu, a tijekom velikog odmora svaki razred će izlaziti u svoj dio školskog dvorišta te neće biti miješanja učenika iz različitih razrednih odjela.

-Veliku zahvalnost dugujemo i roditeljima, na pomoći i razumijevanju tijekom online nastave koja se odvijala od ožujka. Ovom prilikom ih molimo da nam svojim odgovornim ponašanjem pomognu i u ovoj školskoj godini, koja će prema svemu sudeći biti još izazovnija, poručuje ravnatelj Kristijan Smud i podsjeća da je iznimno važno da roditelji prouče PROTOKOL objavljen na mrežnim stranicama škole te da se pridržavaju svih mjera kako ne bi svi zajedno morali ponovno prijeći na online nastavu.