„Otočne ćakule – priče iških baka i didova“ u Malom Ižu

„Otočne ćakule – priče iških baka i didova“ u Malom Ižu

U sklopu projekta „Otočne ćakule – priče iških baka i didova“, Udruga Eko Zadar organizira druženje sa starijim mještankama i mještanima Malog Iža.

Druženje će biti 5. rujna u prostorijama MO Porovac, u staroj školi na Knežu, od 18 sati.

Nematerijalna kulturna baština otoka Iža obuhvaća prakse, predstave, izraze, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore, a prenosi se iz generacije u generaciju te pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta i tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

Projektom ”Otočne ćakule – priče iških baka i didova” želi se očuvati komadić nematerijalne kulturne baštine kako bi se stvorila kvalitetna resursna osnova za održivi turizam budućnosti. Jedan od uvjeta za visokokvalitetnu održivu turističku ponudu koja će svojom inovativnošću uspješno konkurirati na tržištu jest kvalitetna interpretacija kulturne baštine. Stoga itekako postoji potreba za očuvanjem nematerijalne kulturne baštine otoka Iža kao neodoljivog kolorita autentičnog otočnog kulturnog nasljeđa.

Teme koje će se obrađivati u sklopu druženja:
-otočne romantične priče
-tradicionalna gastronomija i zaboravljeni recepti
-stare i neobične otočne priče
-iške bajke, mitovi i legende
-tradicionalne iške pjesme i napjevi
-stare zaboravljene riječi tipične za otok Iž

Projekt „Otočne ćakule – priče iških baka i didova“ financira Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka sa 10.000 kuna.