SIGURNA PLOVIDBA U zadarskom akvatoriju za 21 prekršaj naplaćeno 43.000 kuna kazne

SIGURNA PLOVIDBA U zadarskom akvatoriju za 21 prekršaj naplaćeno 43.000 kuna kazne

U sklopu središnje godišnje akcije „Sigurna plovidba 2020“, u zadarskom akvatoriju obavljena su 53 pregleda i naplaćena 21 kazna u iznosu od 43.000 kuna.

Ukupno je obavljeno 397 pregleda različitih kategorija plovila i utvrđeno 120 prekršaja naplaćenih u ukupnom iznosu od 203.850 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske opreme voditeljima plovila izrečene opomene.

Provedba akcije koordinirana je sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji službenici su osigurali podršku dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi, (ne)identificiranim pomorskim objektima, a naročito u slučajevima glisiranja na manje od 300 metara od obale, odnosno, u područjima pojačane gustoće pomorskoga prometa.

Iako je ovu godinu obilježila pandemija koronavirusa, zbog koje je na početku turističke sezone bilježen smanjen pomorski promet, danas je ta brojka dosegla gotovo 70 posto uobičajenog pomorskog prometa, posebice u protekla dva tjedna. Stoga, jedna od osnovnih zadaća današnje akcije je djelovati edukativno i preventivno kako bi upozorili sve sudionike u pomorskom prometu na upozorili na opasnosti koje proizlaze iz neodgovornog ponašanja na moru.

Kao najčešći, ujedno i najopasniji prekršaj na moru, utvrđeno je glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače i druge sudionike u pomorskom prometu.

Stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne, bez prethodne opomene. Uz glisiranje blizu obale, kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.