Pokrenuta akcija za spas periske “Jeste li ih vidjeli?”

Pokrenuta akcija za spas periske “Jeste li ih vidjeli?”

Akcija “Jeste li ih vidjeli?”, kojom se građane poziva da dojave lokacije na kojima su vrste pod visokim rizikom od izumiranja i o tome dostave fotografije i informacije, proširuje se na plemenitu perisku, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Akcija se provodi radi uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihova očuvanja.

Sve koji su opazili periske pozivaju da dojave lokacije, fotografije i informacije o prisutnosti uginulih i živih jedinki kako bi se moglo pratiti stanje populacije periski koja je trenutačno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru.

Informacije se mogu poslati na adresu vrste@mzoe.hr ili putem online obrasca za dojavljivanje na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Nužno je identificirati lokacije s periskama koje zaraza još nije zahvatila, kao i one u kojima su još uvijek prisutne žive jedinke. Žive jedinke u zoni zaraze predstavljaju potencijalno otporne jedinke, koje bi mogle biti osnova za prirodnu obnovu populacije periski u Jadranskom moru, ističu u ministarstvu.

Plemenita je periska najveći mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste. U jesen 2016. na obalama Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski.

Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. Zaraza se proširila do Istre, što potvrđuje činjenicu kako je zaraza zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana.

Uzročnik masovnog pomora periske nije u potpunosti poznat. Mogući uzročnici masovnog pomora plemenitih periski su Haplosporidium pinnae, parazit iz skupine truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu te bakterija Mycobacterium sp, a još uvijek nije utvrđeno jesu li to glavni i jedini uzročnici koji dovode i do 100 posto smrtnosti periski na pojedinim lokalitetima, stoji u priopćenju.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike stoga radi na utvrđivanju stanja i progresije zaraze populacija periski u hrvatskom dijelu Jadrana te na pripremi i provedbi mjera očuvanja u suradnji s relevantnim znanstvenim i stručnim institucijama, javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu, gdje su dostupni i podaci o utvrđenim lokacijama periski dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom te zainteresiranom javnošću.