Građevinska zemljišta na Ugljanu zanimljiva stranim kupcima

Građevinska zemljišta na Ugljanu zanimljiva stranim kupcima

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, Poreč, Vir, Ugljan, Medulin, Umag i Pula – tijekom 2019. godine bila su potencijalnim stranim kupcima najzanimljivija područja za pretraživanje građevinskih zemljišta.

Tijekom 2019. godine najtraženiji gradovi za kupnju građevinskih zemljišta na oglasniku Crozilla.com bili su Zagreb, Zadar i Poreč. Osim domaćih, građevinske su kvadrate pretraživali i inozemni kupci od kojih su najbrojniji bili Nijemci i Slovenci.

Unatoč koronakrizi, koja je pogodila cijeli svijet i sve segmente života, potražnja za nekretninama nastavljena je i u 2020. godini, a zadarsko područje ponovno je na popisu najpopularnijih.

Na ljestvici najtraženijih gradova za kupnju i najam nekretnina tijekom 2019. godine prvo mjesto zauzeo je Zagreb. Bez obzira radi li se o kućama, stanovima ili građevinskim zemljištima, domaćim su posjetiteljima oglasnika Crozilla.com nekretnine u Zagrebu prvi izbor.

Ponudu nekretnina za prodaju tijekom 2019. godine na oglasniku Crozilla.com pretraživali su i potencijalni strani kupci, koji su uz stanove u Zagrebu i Crikvenici, najviše pretraživali kuće na Viru, a najbrojniji su bili oni iz Bosne i Hercegovine, zatim Austrije, Njemačke i Slovenije.

Zagreb, Osijek, Pula, Split, Zadar i Rijeka gradovi su u kojima se tijekom 2019. godine na oglasniku za nekretnine Crozilla.com najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju. Inozemne posjetitelje oglasnika Crozilla.com zanimala je ponuda stanova u Zagrebu, Crikvenici, Umagu i Puli, a najčešće su dolazili iz BiH, Austrije, Slovenije i Njemačke.

Stanovi za najam lani su također bili izrazito traženi, a pritom su prva mjesta na ljestvici potražnje zauzimali oni u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru.

Iako su cijene kuća u većini gradova bile niže od stanova, potražnja za stanovima ipak je bila veća.

Većina kuća na tržištu uglavnom je velike površine, a najčešće su u prodaji obiteljske višekatnice namijenjene stanovanju potomaka s obiteljima, građene prema „starom principu“ gdje se na svakoj etaži nalazi po jedan stan. Takve kuće vrlo često nisu funkcionalne te ne zadovoljavaju potrebe modernih obitelji.

Najveća potražnja za kućama zabilježena je u Zagrebu, Osijeku, Poreču, Zadru i Puli. Stranci su, pak, najviše pretraživali kuće na jadranskom području, a pritom je prednjačio otok Vir, zatim Vodice i Poreč. Najveći broj stranaca koji su tijekom 2019. godine pretraživali kuće za prodaju na oglasniku Crozilla.com dolazio je iz Njemačke, Švicarske i Slovenije.

Brojni kupci traže nove kuće modernog dizajna, uglavnom prizemnice, a okućnica je također jedan od bitnih faktora. Upravo takvih na tržištu, na žalost, nema „previše“, pa se mnogi kupci ipak odlučuju na kupnju građevinskog zemljišta na kojem mogu sagraditi vlastiti dom prema svojim željama i potrebama.