Na liniju Preko – Zadar stigao novi trajekt “Ugljan” vrijedan tri milijuna eura

Na liniju Preko – Zadar stigao novi trajekt “Ugljan” vrijedan tri milijuna eura

Iz luke Gaženica prema Preku danas je zaplovio (FOTOGALERIJA) novi Jadrolinijin trajekt „Ugljan“, u koji je državni brodar uložio tri milijuna eura.

-Trajekt „Ugljan“ proizveden je 2009. godine u Grčkoj, može prevesti 650 putnika i 114 vozila. Riječ je o prvom od tri broda koje će Jadrolinija ove godine pustiti u plovidbu. Samo ime ovog trajekta govori o njegovoj namjeni, a to je da povezuje otok Ugljan i Zadar. Brod je temeljito obnovljen i spreman za plovidbu, a kapacitet broda i njegove maritimne sposobnosti u potpunosti će zadovoljiti rastuće potrebe stanovnika otoka Ugljana i njihovih gostiju, kazao je na primopredaji trajekta u luci Gaženica predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta.

Kupnja novog trajekta za iznimno frekventnu liniju Preko –Zadar najavljena je u srpnju prošle godine, kada je na traženje načelnika Općine Preko Jure Brižića održan prvi sastanak s državnim brodarom i Agencijom za obalni linijski pomorski promet.

-Kada smo lani 16. srpnja imali prvi sastanak malo tko je vjerovao da će se ovo ostvariti za godinu dana, dodao je Brižić i zahvalio svima koji su pomogli da stari “Sis” zamijeni novi, veći, udobniji i moderniji “Ugljan”.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, koji je u Gaženicu je stigao s potpisivanja ugovora za rekonstrukciju zadarske rive, naglasio je kako je resornom ministarstvu stalo do toga da svi otočani i gosti imaju kvalitetnu i sigurnu uslugu.

Jadrolinija je u posljednje tri godine jako dobro poslovala te je sav profit uložen u obnovu flote kao našeg strateškog cilja, dodao je Sopta.

-Unatoč epidemiji izazvanoj koronavirusom, koja je snažno pogodila gospodarstvo, posebno sektore prometa i turizma, Jadrolinija nastavlja i dalje ulagati u obnovu flote, a sve na zadovoljstvo naših otočana i putnika. Posebno sam ponosan i sretan što smo danas ovdje i što imamo priliku zaploviti novim trajektom u floti Jadrolinije. Vjerujemo i nadamo se kako će trajekt „Ugljan“ ispuniti ciljeve koji su pred njim, a to je prije svega omogućiti bržu i sigurniju plovidbu te povezanost s kopnom kakvu otočani trebaju i zaslužuju, poručio je Sopta.

U prošloj godini na liniji Preko – Zadar, koju koriste stanovnicu dvaju otoka – Ugljana i Pašmana, prevezeno je 1,141.235 putnika i 381.550 vozila.

Trajekt „Ugljan“, kojim zapovijeda kapetan Jovica Matić, dug je 102,20 metara, širok 18, a visok 3,9 metara. U Jadrolinijinoj floti sada su ukupno 54 broda, 37 trajekta za lokalne linije, 10 brzih putničkih brodova, tri trajekta za međunarodne linije i četiri klasična broda.

Prije prve plovidbe brod je blagoslovio preški župnik don Boris Pedić.