KORONATURIZAM Preko u minusu, a Ugljan jedan posto u plusu u noćenjima

KORONATURIZAM Preko u minusu, a Ugljan jedan posto u plusu u noćenjima

Posljednjeg dana lipnja i početkom srpnja uobičajeno se zbrajaju turistički rezultati ostvareni u prvih šest mjeseci kalendarske godine.

Zbog globalne koronakrize, koja je snažno utjecala na sve djelatnosti i osjeća se u svim segmentima društva, turistički rezultati u Hrvatskoj nikad nisu bili tanji i siromašniji.

Ipak, unatoč katastrofičnim najavama, turisti dolaze, na kapaljku, pa su tako u lipnju našu zemlju posjetile 892.000 turista i ostvarile 4,8 milijuna noćenja, što je 32 posto od noćenja ostvarenih u istome mjesecu 2019., što pokazuje da je i u lipnju i na razini šest mjeseci ove godine minus u noćenjima oko 70 posto.

Turistički radnici slažu se u jednome: s obzirom na okolnosti u cijelom svijetu i kod nas, možemo biti zadovoljni ostvarenim turističkim prometom, koji je i na tragu procjena struke.

Prve polugodišnje rezultate zbrojile su i naše dvije turističke zajednice, u Preku i Ugljanu, i prema prijavama u sustav eVisitor, na području koje pokriva TZO Preko, zabilježeno je 61 posto manje dolazaka i 50,58 posto manje noćenja u odnosu na 2019. godinu.

Turistička zajednica mjesta Ugljan također je u minusu što se tiče dolazaka – 13 posto, ali bilježi plus od jedan posto u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prema nacionalnoj strukturi, najviše je bilo gostiju iz Slovenije, Hrvatske i Njemačke, a slijede Slovačka, Češka, Austrija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Švicarska te Francuska.

Od samih brojeva, iako nam gospodarska budućnost ovisi o njima, mnogo je važnije zdravlje ljudi i povoljna epidemiološka situacija i kod nas i u ostatku svijeta, o čemu u konačnici ovisi i nastavak sezone u udarnim mjesecima – srpnju i kolovozu, ali i do kraja godine.