Muškarac se gumenjakom zabio u Veli Paranak kod Sestrunja

Muškarac se gumenjakom zabio u Veli Paranak kod Sestrunja

Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranoj spasilačkoj akciji te hitnome medicinskom prijevozu voditelja nasukane brodice.

Dojava o pomorskoj nesreći zaprimljena je u Lučkoj kapetaniji Zadar u petak, 19. lipnja u 12.10, posredstvom Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, čiji službenici su prenijeli informaciju o stradalom voditelju brodice, J. L., državljaninu Republike Hrvatske, koji je u pozivu prema policiji prijavio težu tjelesnu ozljedu ruke s krvarenjem u predjelu podlaktice kao posljedicu nasukavanja vlastitom brodicom na otočić Veli Paranak.

Odmah po zaprimanju dojave službenici LK Zadar izvijestili su MRCC Rijeka o događaju te su isplovili spasilačkom brodicom prema poziciji nesreće. U dogovoru sa dežurnim zdravstvenim djelatnicima Opće bolnice Zadar, u 12.25 na spasilačku brodicu ukrcani su i djelatnici Hitne medicinske pomoći u Mulinama, a za trajanja akcije iz kapetanije su s ozlijeđenim muškarcem održavali telefonsku komunikaciju.

U 13 sati službenici LK Zadar doplovili su do gumenjaka i s djelatnicima HMP-a prekrcali ozlijeđenog muškarca na spasilačku brodicu, odakle su odmah krenuli u Muline, a potom u Opću bolnicu Zadar.

Zasad su utvrđeni teško tjelesno ozljeđivanje i značajna oštećenja nasukane brodice, tip gumenjak – gliser, kojim se muškarac, prema vlastitom iskazu, zabio u obalu otočića Veli Paranak, brzinom od oko 20 čvorova te je od siline udara izletio iz brodice na obližnje stijene.

U trenutku nesreće na brodici nije bilo drugih osoba, a nije uočeno ni onečišćenje mora i morskog okoliša. Lučka kapetanija Zadar voditelju, ujedno i vlasniku nasukane brodice, odredila je mjeru zabrane plovidbe i obavezu izvanrednog tehničkog pregleda.