Uključite se u online raspravu Celebrate Islands – Rješenja su na otocima

Uključite se u online raspravu Celebrate Islands – Rješenja su na otocima

Pokret Otoka, u suradnji sa francuskom udrugom SMILO, organizira online raspravu u sklopu događaja Celebrate Islands – Rješenja su na otocima.

U sklopu Celebrate Islands 2020. održat će se serija online stručnih webinara u nekoliko europskih i mediteranskih zemalja (Španjolska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Portugal, Tunis, itd.).

To je godišnji događaj koji se održava od 2014., a zajednički ga organiziraju Conservatoire du Littoral i udruge PIM i SMILO iz Francuske.

U Hrvatskoj će se u zajedničkoj organizaciji Udruge malih i održivih otoka SMILO i Udruge Pokret otoka održati stručna online panel rasprava u četvrtak, 4. lipnja u 10 sati u trajanju od dva sata putem platforme GoToWebinar.

Cilj događanja je, osim stavljanja naglaska na važnost održivog razvoja malih otoka, naglasiti njihovu ulogu i poziciju u novonastalom kontekstu globalne zdravstvene krize, o čemu će na stručnoj panel raspravi govoriti relevantni otočni dionici i donositelji odluka. Kako ističu organizatori, važno je u ovom trenutku otocima i otočanima pružiti priliku da podijele svoja iskustva s izazovima s kojima se se susreli i koji ih tek čekaju.

U raspravi će sudjelovati predstavnici otočnih jedinica lokalne samouprave, poduzetnika i poljoprivrednika, regionalnih tijela javne uprave i predstavnik RH u Europskom parlamentu te stručnjaci u područjima koja su relevantna za raspravu (poljoprivreda, ribarstvo i ruralni razvoj, turizam, energetika, lokalna zajednica, održivi razvoj).

Sudionici:

Tonino Picula – zastupnik, EU parlament

Ana Kučić – gradonačelnica, Mali Lošinj

Katarina Gregov – direktorica, TZ Zlarin

Stipe Čogelja – pročelnik, Upravni odjel za turizam i pomorstvo SD županije

Annette Trojković – poduzetnica, OPG Zlatan Trojković, Lastovo

Boris Šuljić – poduzetnik, Boškinac Pag

Šime Ježina – ravnatelj, NP Kornati

Gosti:

Ranko Milić, CEDRA Split

Nenad Starc, dr. sc.

Domaćini:

Sylvain Petit, SMILO direktor

Maja Jurišić, Pokret otoka

Andreja Baraba, Pokret otoka

Ivan Zoković, Pokret otoka

Organizatori pozivaju zainteresirane da sudjeluju na događaju te će se pružiti prilika sudionicima postaviti pitanja tijekom rasprave, čuti i razmijeniti iskustva te doprinijeti zajedničkim naporima u traženju odgovora na postavljene izazove.

Sudjelovanje je potrebno potvrditi obveznom registracijom na webinar, a link putem kojeg ćete pristupiti online raspravi će te dobiti putem e-mail adrese. Poveznicu za registraciju i više informacija možete pronaći na službenom Facebook eventu

O partneru organizatoru:

Celebrate Islands održava od 2014. godine, a tijekom događaja razmjenjuju se i naglašavaju sve pozitivne prakse koje provode mali otoci na međunarodnoj razini. Inicijativa Celebrate Islands ima za cilj zajedničko promicanje mjera koje štite otoke kao i bogatstvo ovih izvanrednih teritorija i nužnost njihove zaštite.

U svijetlu globalne zdravstvene krize koja zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera, sedmo izdanje Celebrate Island inicijative održat će se u potpunosti virtualno.

Celebrate Islands želi predstaviti dosadašnja iskustva otoka u vrijeme pandemije te raspraviti trenutačna i buduća rješenja kao odgovore na izazove u kojima se nalazimo. Izazovi s kojima se otoci suočavaju, naročito uzrokovani klimatskim promjenama i stihijskim razvojem koji niz godina rezultiraju uništavanjem otočnog ekosustava, pandemijom su još više izraženi te je još više naglašena potreba za pronalaženjem hitnih, sinergijskih i efektivnih rješenja kako bi se omogućilo dugoročno održivo očuvanje biološke raznolikosti i resursa na otocima.

Otoci više nego ikada postaju pravi primjeri dobre prakse čije će se inovacije i projekti replicirati i primjenjivati na kontinentalna i druga ruralna područja. Svake godine otoci iz svih krajeva svijeta okupljaju se da bi zajednički djelovali u smjeru očuvanja svojih teritorija i baštine, time potičući građane i posjetitelje da se aktivno uključe u proces razvoja zajednice te postignu potrebnu sinergiju s ostalim dionicima.

“Zato slavimo naše otoke 2020. godine te pozivamo sve otočne dionike i one koje zanima otočni razvoj da nam se pridruže 4. lipnja 2020. na online događanju jer rješenja su na otocima”, poručuju organizatori.