Povratak u normalu: Ukinute propusnice, otvoreni kafići, restorani, trgovački centri…

Povratak u normalu: Ukinute propusnice, otvoreni kafići, restorani, trgovački centri…

Hrvatska je u ponedjeljak ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera – škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca stanke počeli su raditi trgovački centri, kafići i restorani, ali uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.

U trećoj fazi omogućuje se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Odlukom Vlade, kojom su određeni uvjeti za početak normalizacije nastave, predviđa se da najveći dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu.

Nastava od 1. do 4. razreda osnovnih škola provodit će se mješovitim modelom, dok će se za ostale učenike i studente i dalje organizirati na daljinu. No, studenti će moći sudjelovati na vježbama u manjim skupinama koje se neće preklapati.

U trećem koraku popuštanja mjera Nacionalni stožer Civilne zaštite odobrio je okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi u manjim skupinama.

Uspostavlja međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

HŽ Putnički prijevoz putnicima je sukladno preporukama HZJZ-a preporučio održavanje razmaka, korištenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku pri ulasku u vlak.

Stožer je također izvan snage stavio odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica.

Također je donio odluku kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog gospodarskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga.

Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju.

No, ta se odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

U uputama za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima preporučuje se da istovremeno na površini od 100 četvornih metara može biti najviše 15 kupaca.

Uz to, preporučuje se nošenje maski za lice, dok na ulazima u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom.

Iz hodnika trgovačkog centra treba ukloniti stolce, klupe, stolove i slično, kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja.

Treba pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra i u tu svrhu po potrebi osigurati dodatno osoblje za čišćenje.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je isprobavanje nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju.

S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda.

Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja, čiji će se ulazak posebno regulirati.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, dok se posudice za začine donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane.

Najavljeno je i dodatno popuštanje mjera od idućeg ponedjeljka, 18. svibnja. Tada će se omogućiti ponovno organiziranje kulturnih programa i manfiestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara te će se otvoriti bazeni.

I u većini zemalja Europske unije počeo je proces ukidanja ograničenja nametnutih zbog koronavirusa, ali su prvi slučajevi u Wuhanu, nakon više tjedana bez novozaraženih, ukazali na opasnost drugog vala epidemije.

Dok je Velika Britanija predstavila plan povratka ukidanja restrikcija, a Francuska i Španjolska su ublažile neke mjere, kineski grad Wuhan, u kojem je nastala pandemija, biježi drugi dan za redom nove slučajeve nakon mjesec dana bez potvrđenih slučajeva.

Južna Koreja također bilježi najveći broj novozaraženih u više od mjesec dana, a uzrok je ponajviše širenje zaraze u noćnim klubovima Seoula, zbog čega su vlasti u tom gradu zatvorile kafiće i noćne klubove.