Sve je spremno za ponovni rad Dječjeg vrtića Lastavica u Preku

Sve je spremno za ponovni rad Dječjeg vrtića Lastavica u Preku

U ponedjeljak, 11. svibnja 2020. ponovno se otvaraju dječji vrtići, čiji rad će biti organiziran u skladu s uputama i preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, pa se tako za otvaranje sprema i Dječji vrtić Lastavica Preko.

– U Općini Preko zasad će biti otvoren samo središnji objekt u Preku. Prije same odluke o otvaranju, ispitali smo zainteresiranost roditelja za dovođenje djece u vrtiće po svim mjestima. Namjera nam je bila da se u vrtiće ponajprije vrate predškolski obveznici, ali zbog slabe zainteresiranosti te razumljivog straha i opreza roditelja, predškolci se ipak neće vratiti vrtiće. Međutim, za njih će biti organiziran odgojno-obrazovni rad na daljinu tako da će odgajateljice u suradnji s roditeljima slati online materijale i zadatke kako bi djeca nastavila predškolsko obrazovanje i u ovoj izvanrednoj situaciji, objašnjava načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Što se tiče dolaska djece u vrtić i samog rada, upute HZJZ-a su takve da su vrtićke skupine ograničene na najviše devetero djece po skupini te se trebaju poštivati ostale epidemiološke mjere higijene i socijalnog distanciranja.

– U vrtiće zasad smiju ići samo djeca čija su oba roditelja zaposlena, djecu šalju u vrtiće na vlastitu odgovornost i trebaju potpisati izjavu kojom jamče da su ispunjeni svi uvjeti koje propisuje HZJZ. Nakon formiranja skupine do devetero djece, u sljedećih 14 dana ne primaju se nova djeca u skupinu.
U vrtiću će se provoditi redoviti odgojno-obrazovni program te rad logopeda s djecom kojoj je to potrebno ističe Brižić.

Podsjeća i da će roditelji čija djeca zasad ne mogu ići u vrtić i dalje biti oslobođeni plaćanja korištenja vrtićkih usluga do ponovnog dolaska djece u vrtić.

– Nastavit ćemo pratiti situaciju vezano uz epidemiju izazvanu koronavirusom kao i upute koje će davati Nacionalni stožer Civilne zaštite te Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Sukladno tome, ako bude moguće i ako se pokaže potreba, i mi ćemo otvarati ostale objekte na radost djece, roditelja i djelatnika, poručuje Brižić.