Od 11. svibnja Park prirode Telašćica otvoren za individualne posjetitelje

Od 11. svibnja Park prirode Telašćica otvoren za individualne posjetitelje

U sklopu postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz bolest covid-19, odlukom Vlade RH Park prirode Telašćica ponovno će biti otvoren za posjetitelje od ponedjeljka, 11. svibnja 2020. kada počinju s radom i svi nacionalni parkovi i parkovi prirode Hrvatske.

Budući da su još uvijek na snazi mjere koje zabranjuju grupe veće od pet osoba – posjet parku je dopušten individualnim posjetiteljima, a za organizirane grupe dozvolit će se sukladno uputama Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Posjet parku odvijat će se uz pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti i higijenskih standarda.

Radujemo se novim susretima u parku u ovo najljepše doba godine uz poštivanje svih mjera opreza kojih se svi moramo pridržavati, ističu djelatnici parka u objavi na svojoj mrežnoj stranici.

S obzirom na rizik prijenosa bolesti covid-19 prilikom stavljanja parka u funkciju posjećivanja, preporučuje se sljedeće:

 • Fizička distanca. Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 2 metra. Pritom pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu.

Potrebno je obratiti pažnju da se izbjegava grupiranje na jednome mjestu.

 • Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.
 • Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako to u datom trenutku nije izvedivo, možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 70 posto etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni.
 • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.
 • Kihanje/kašljanje. Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.
 • Maske za lice. Nošenje medicinske maske obavezno je ako imate respiratorne simptome. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili dezinfekciju).

Kako bi zaštitili sebe i druge preporučeno je korištenje maski i rukavica, pogotovo u zatvorenim prostorima te na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi (info-punkt, WC i sl.).

 • Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.
 • Boravite što više na otvorenom.
 • U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.
 • Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.
 • Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 2 m kod razgovora.
 • Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah): ostanite kod kuće i javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku.
 • Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta.