Općina Preko dobila  450.000 kuna za prvu fazu obnove Društvenog doma u Ugljanu

Općina Preko dobila 450.000 kuna za prvu fazu obnove Društvenog doma u Ugljanu

Općini Preko odobreno je 450.000 kuna za prvu fazu projekta Rekonstrukcija Društvenog doma u Ugljanu, koji je općinska uprava u ožujku prijavila na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u sklopu Programa razvoja otoka u 2020.

Prva faza projekta obuhvaća radove na dijelu zgrade u prizemlju, gdje su višenamjenska dvorana, pozornica, recepcija, garderoba, predulaz, tri sanitarna čvora, čajna kuhinja i spremište.

-Planiraju se radovi izolacije poda i zidova, izrada pregradnih zidova, nova stolarija, sustav grijanja i hlađenja, vodovod i kanalizacija, elektrotehničke instalacije, podopokrivački i ličilački radovi i drugo, najavljuje načelnik Općine Preko Jure Brižić te dodaje da je cjelokupna vrijednost prve faze oko 1,900.000 kuna.

Inače, napominje, projekt cjelokupne rekonstrukcije ugljanskog doma, vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, bio je prijavljen i na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na kojemu je Općina Preko zadovoljila sve administrativne kontrole i dostavila tražene zahtjeve za dopunama.

-Međutim, u konačnici naš projekt nije odobren zbog nedostatnih novca same Agencije. Kompletna rekonstrukcija društvenog doma preveliki je financijski izdatak da bi ga samostalno financirali iz općinskog proračuna te ga je moguće ostvariti jedino uz sufinanciranje ministarstava ili EU fondova putem javnih natječaja. Stoga smo odlučili projekt prijaviti na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Program razvoja otoka. Nažalost, na taj natječaj nismo mogli prijaviti rekonstrukciju cijelog doma zbog ograničenih sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja pa smo prijavili samo prvu fazu koja se odnosi na dvoranu i njene popratne sadržaje jer smatramo da je to ono što je najpotrebnije kako bi se zadovoljile potrebe mještana te podigla kvaliteta društvenoga života, dok će ostatak zgrade biti obnovljen u drugoj fazi, pojašnjava načelnik Brižić.

Ono što općinskoj upravi dodatno ne ide u prilog jest trenutačna situacija vezana uz epidemiju koronavirusa i krizu koju je izazvala.

-Budući da su na snazi mjere uštede zbog pomoći gospodarstvu na nacionalnoj i lokalnoj razini, bit će donekle otežana i provedba projekta. Sukladno nacionalnim mjerama i uštedama, smanjena su i ukupna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU koja su planirana za Program razvoja otoka te je stoga dodijeljeno manje novca svakom projektu, pa tako i nama. Ipak, unatoč svemu, dugoočekivana obnova ugljanskoga doma uskoro će napokon započeti i odmah po potpisu ugovora započet ćemo s realizacijom te se nadamo da ćemo ovu prvu fazu završiti za godinu dana, najavljuje.

U sklopu Programa razvoja otoka Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU odobreno je ukupno 13,914.807 kuna, a za projekte na zadarskim otocima 3,490.000 kuna.

ODOBRENI PROJEKTI U ZADARSKOJ ŽUPANIJI:

Općina Sali 450.000 kuna – gradnja Dječjeg vrtića Orkulice

Općina Kukljica 200.000 kuna – uređenje trga

Općina Pakoštane 300.000 kuna – betorniranje putova na Vrgadi

Općina Povljana 350.000 kuna – uređenje glavnog mjesnog trga

Općina Kali 450.000 kuna – gradnja obalne šetnice, Rt Artina

Općina Preko 450.000 kuna – rekonstrukcija Društvenog doma u Ugljanu, 1. faza

Zadarska županija 640.000 kuna – rekonstrukcija 2. kata OŠ Jurja dalmatinca u Pagu

Grad Pag 200.000 kuna – Dom kulture u Pagu

Općina Pašman 450.000 kuna – uređenje dječjih igrališta u sklopu programa Svakom djetetu na dar