Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ministar Beroš u Zadru: Pridržavajte se mjera jer se samo tako možemo vratiti u normalan život!

Na zadarskom području tri su novozaražene osobe koronavirusom pa je sada ukupno 50 oboljelih pacijenata iz Zadarske županije te dvoje iz Ličko-senjske, izvijestio je u petak na konferenciji za novinare u Zadru načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković te dodao da je zadarski stožer dobio šator za trijažu pacijenata koji će se postaviti ispred Opće bolnice Zadar.

– Od troje novoboljelih jedna osoba vezana je uz kontakte iz biogradske bolnice. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar leži 19 pacijenata, a u COVID jedinici intenzivnog liječenja sada je troje oboljelih, među njima je jedna osoba mlađe životne dobi. Šestero pacijenata s lakšim simptomima danas će biti premješteno u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu. U zadarskoj bolnici zaražena su tri liječnika i tri medicinske sestre, u samoizolaciji je 26 liječnika, 43 medicinske sestre i sedam nezdravstvenih djelatnika, rekao je Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.
U samoizolaciji je od jučer još 80 osoba, pa je ukupan broj aktivnih mjera 1252 na zadarskom području, a za 1084 osobe mjera samoizolacije je završila.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić najavio je da će u nedjelju navečer u luku Gaženica posebnim katamaranom stići hrvatski građani iz Ancone.

– Oni koji nisu s područja naše županije će se prepratiti, a osobe s našeg područja epidemiolozi će pregledati. Oni koji budu imali uvjeta za samoizolaciju bit će upućeni kućama, a drugi će se smjestiti u karantenu, rekao je Medić.

Na konferenciji za novinare bio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je kazao kako je došao ponajprije „zahvaliti svim članovima stožera koji su dobro organizirali posao i svim građanima koji poštuju mjere jer to su mjere koje doista čuvaju zdravlje hrvatske nacije od epidemije“.

– Na sastanku s članovima Županijskog stožera razgovarao sam o kadrovskim problemima i mogućnostima mobilizacije zdravstvenih radnika s obzirom na moguće ispade. Svatko od nas može napraviti nešto za sebe. Došao sam dati podršku svima ovdje. Još jednom apeliram na građane da se pridržavaju mjera jer se samo tako možemo vratiti u normalan život. Svi kao sustav moramo dati određena rješenja te još jednom apeliram na građane da poštuju sve donesene mjere. Ponukan rezultatima iz intenzivne, iako smo rekli da stariji imaju teži klinički tijek, u zadnje vrijeme pojavila se i mlađa populacija, pa se pokazalo da i ona može oboljeti od težeg oblika, poručio je Beroš mladima.

Na novinarski upit hoće li upozoriti liječnike, kao i mlade, jer su neki od njih širili zarazu, Beroš je odgovorio:

– Već sam rekao da je na liječnicima povećana odgovornost jer mi smo ti koji znaju kako se virus širi i moramo voditi računa o svom i tuđem zdravlju. Apsolutno apeliram na zdravstvene radnike, oni se u velikoj većini odgovorno ponašaju, kazao je.

Novinari su pitali ministra i za kontradiktorne informacije u javnosti o nultom pacijentu u biogradskoj bolnici.

– Ispitat će se sve relevantne okolnosti. Ja sam informiran da je virus ušao putem bolesnice, prema tome uobičajeno je da obole zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti. Nisam dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. No, kao što sam rekao, analizirat će se odgovornost svih nas, pa tako i mene. Nisam istražitelj, zatražio sam informacije i dobio sam ih. Postoji i zdravstvena inspekcija i istina uvijek mora biti detektirana. U ovom trenutku ovo su informacije koje ja imam, rekao je ministar Beroš.

Odgovarajući na pitanje je li 16 respiratora dovoljno za zadarsko područje, ministar je rekao da u Zadru ima nešto više respiratora.

– Nabavljaju se još četiri respiratora. Nastojimo se što bolje organizirati. Teško je nabaviti respiratore. Ako budemo svi organizirani i ako se budemo držali mjera, možda nam ti respiratori neće ni trebati. Radimo sve da osiguramo adekvatan broj respiratora, ali nemamo čarobni štapić, a i vi ste sada svi jako blizu jedni drugima, molim da se razmaknete, poručio je Beroš novinarima te dodao da „ova ugroza traje mjesec dana, a da je naš zdravstveni sustav reagirao na adekvatan način“.

– U ovih mjesec dana uspostavili su se centri za testiranje u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru aparat nije bio adekvatan. Osobno sam u kontaktu s Hrvatima iz vrha zdravstvene organizacije od kojih očekujem informaciju koji je najrelevantniji brzi test, rekao je Beroš.

Fotografije Zadarska županija i 057info.hr