Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

TZO Preko i TZM Ugljan na najvećem sajmu aktivnog turizma u Europi

Turistička zajednica Općine Preko i TZ mjesta Ugljan sudjelovale su od 28. veljače do 1. ožujka na turističkom sajmu „Fiets en Wandelbeurs“ u nizozemskom gradu Utrechtu blizu Amsterdama.

Trodnevno predstavljanje održalo se na samostalnom štandu sa Zadaroutdoor festivalom te TZ Trogir pod nazivom „Outdoor Croatia“.

– Naziv sajma u prijevodu znači „Sajam bicikala i pješačenja“ i najveći je sajam za bicikliste i planinare u Europi, a i jedan je od najvećih takve vrste u svijetu. Posjeti ga oko 30.000 rekreativaca entuzijasta i planinara koji su zainteresirani za biciklističke i pješačke rute, smještaj, bicikle i vanjsku opremu. Izlagačima je omogućen susret s iznimno velikim brojem potencijalnih korisnika njihovih proizvoda i usluga, a osim toga, sajam nudi i opsežan program predavanja i radionica na kojima se predstavljaju najnoviji trendovi aktivnog turizma za nadolazeću sezonu, pojasnio je Ivan Košta, direktor TZO Preko, te dodao da su bili smješteni uz štand Hrvatske turističke zajednice na kojemu su ponudu predstavljale četiri županijska TZ-a – Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Primorsko-goranske županije.

Ističe da je prioritet sudjelovanja na ovakvom, specijaliziranom sajmu za TZO Preko i TZM Ugljan bio predstavljanje Olive Island traila, koji će se na našem otoku održati u svibnju u sklopu Zadaroutdoor festivala, te otoka Ugljana kao otoka za aktivni odmor koji bi trebala posjetiti većina aktivnih gostiju koji prolaze kroz ili namjeravaju biti smješteni u zadarskoj regiji.

– Cilj nam je bio i ponuditi kvalitetne smještajne kapacitete, kojih je na našem otoku svake godine sve više. Mnogi koji su posjetili štand bili su unaprijed dobro pripremljeni i znali su mnogo o Hrvatskoj, poznati su im naši najveći nacionalni parkovi i gradovi. Većina ih je točno znala što žele za svoje praznike, a mnogi preferiraju duge samostalne biciklističke ture EuroVelo i slične rute sa zaustavljanjem u zanimljivim područjima, napominje Košta.

Odlična posjećenost sajma, kaže, još je jedan pokazatelj da aktivne goste teško što može zaustaviti unatoč općoj psihozi koja trenutačno vlada u svijetu zbog širenja koronavirusa.