ptr
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Guc Belona, sagrađen 1928. u Kalima, stavljen pod zaštitu Ministarstva kulture

Guc Belona stavljen je pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, objavio je Muzej betinske drvene brodogradnje.

Riječ je o tradicionalnom brodu namijenjenom ribarenju, prijevozu tereta, stoke i ljudi, duljine 5,60 m, širine 1,80 m. Iako je prema dokumentima registracije uvedena pod tipom gajeta, Belona se zbog svojih konstrukcijskih oblika svrstava pod tip guc. Linije broda su blage, a krma je mnogo uža nego kod gajete.

Sagrađena je 1928. godine u brodogradilištu u Kalima, a brodograditelj Božo Končurat 1908. godine izučio je zanat od Mate Filipija u Betini.

Više od 60 godina Belona je bila u vlasništvu obitelji Kolanović iz Privlake, a 2016. godine u raspadnutom stanju dospjela je u ruke Viljema Glavana koji se odlučio na izradu dokumentacije postojećeg broda i obnovu. Dokumentaciju postojećeg stanja izradili su Katarina Batur i Luciano Keber, članovi Institute for Maritime Heritage Ars Nautica.

Nakon izrade dokumentacije brod je transportiran u Škver Ćiro u Betini. Obnova je provedena pod nadzorom Nikole Papeše Mačka, a trajala je osam mjeseci. Gotovo svi dijelovi broda su zamijenjeni, osim dvije rebrenice koje podsjećaju na nekadašnje stanje Belone.

U rujnu 2018. godine, uz veliko slavlje, guc Belona kršten je i započeo je svoj novi morski život u Privlaci.

Fotografije Muzej betinske drvene brodogradnje