Na Festivalu maslina u Zagrebu ugljanski maslinari osvojili pet medalja

Na Festivalu maslina u Zagrebu ugljanski maslinari osvojili pet medalja

Dvije zlatne, dvije srebrne i jedna brončana medalja – rezultat je to i uspjeh ugljanskih maslinara na 5. međunarodnom Festivalu maslina u Zagrebu, koji se 22. i 23. veljače održao u Kristalnoj dvorani hotela The WestIn.

Za svoja vrhunska ekstradjevičanska ulja zlatom su nagrađeni Snježana Strihić (91,5 bodova) i Vojko Škopić (90), srebrom Nikša Ivanac (88) i Denis Šljaka (85), a uz srebrnu, Nikša Ivanac (83,5) okitio se i broncom.

Diplomu za ekstradjevičansko maslinovo ulje dobio je Miomir Kliman (77 bodova), napola Ugljanac, napola Istranin, koji s velikim uspjehom njeguje i obrađuje masline na istarskom poluotoku i na ugljanskoj djedovini.

-Ove godine na ocjenjivanje je prijavljeno 102 monosortnih ulja, 114 višesortnih, a 26 ulja su iz eko-
uzgoja. Maslinari iz Hrvatske predali su 199 ulja, iz Slovenije deset, a iz Bosne i Hercegovine osam. Svi ovi podaci govore nam da Festival maslina u Zagrebu raste i sve više poprima međunarodni karakter, ali i da se broj ekoloških ulja povećava, komentirala je uime organizatora, Zagrebačkog maslinarskog instituta, Božica Kliman.

Kemijsku analizu i senzorsko ocjenjivanje provela je Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra, koja je za najbolje monosortno maslinovo ulje nagradila OPG (Elena) Lupić iz Bala za sortu rožinjola, a šampion višesortnog maslinovog ulja je Đani Lubiana iz Poreča.

Najboljom udrugom maslinara proglašena je Udruga Agroturist iz Vodnjana, najbolje ekološko ulje, od sorte istarska bjelica, ima Stancija st. Antonio iz Vodnjana, koja je dobila nagradu i za najbolju uljaru.

Četvrtu godinu zaredom kao izlagač na Festivalu maslina u Zagrebu sudjelovala je Općina Preko, koja je na velikom štandu predstavila turističku ponudu svih mjesta od Preka do Ugljana, svoje nagrađene maslinare, ali i vrijedne obrtnike, udruge i OPG-ove, vlasnike prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod.

-Događanja poput ovoga, gdje se spajaju maslinarstvo, gastronomija, enologija, kreativni zanati i turizam, najbolja su mjesta za predstavljanje svih naših potencijala. Zagrepčani i svi stanovnici zagrebačkog prstena naši su vjerni i dragi gosti ne samo u špici sezone, redovito dolaze cijele godine i zato je iznimno važno da kao izlagači sudjelujemo na Festivalu maslina u Zagrebu, manifestaciji koja svake godine privlači sve više maslinara, uljara, izlagača i posjetitelja, smatra Ivan Košta, direktor Turističke zajednice Općine Preko.

Uz Općinu Preko, sa zadarskih otoka kao izlagači na Festivalu maslina u Zagrebu sudjelovali su OPG Matulić iz Pašmana i OPG Žampera iz Žmana te bračni par Morović iz Žmana, čije je ulje osvojilo svjetsku šampionsku titulu na natjecanju u Milanu, a osim ugljanskih maslinara, koji su zabilježili izniman uspjeh, kao predavači na okruglim stolovima i panelima sudjelovali su i Prečani – agronom Šime Marcelić sa Sveučilišta u Zadru i vrsni poznavatelj maslinarstva Mladen Lucin.

Festival je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je naglasila kako je potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj još uvijek ispod prosjeka Europske unije. Dok Hrvati godišnje u prosjeku troše tek 1,5 litru maslinova ulja, u Grčkoj je potrošnja oko 20 litara godišnje, 11 litara u Španjolskoj i Italiji te 8,2 litre u Portugalu.

Festival je, kao i prijašnjih godina, bio koncipiran u nekoliko tematskih krugova, a velik interes pobudio je  okrugli stol na temu nacionalne strategije maslinarstva te tradicionalna prodajna izložba vrhunskih maslinovih ulja više od 30 OPG-ova, uz bogatu ponudu sireva, vina i biljnih likera, meda, bučinog ulja, uporabnih i ukrasnih predmeta od maslinova drveta te prodajna izložba opreme za proizvodnju ulja.

Kako je bilo na dvodnevnom Festivalu maslina u Zagrebu, pogledajte u FOTOGALERIJI