Općinama Kali i Pašman 800.000 kuna za sanaciju obalnog pojasa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zadarski župan Božidar Longin, ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te načelnici općina Pakoštane, Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali, Pašman i Sveti Filip i Jakov potpisali su danas u Domu Zadarske županije ugovore za gradnju i sanaciju lučke infrastrukture i pomorskog dobra.

Otočne općine Kali, Pašman i Kolan dobile su ukupno 470.000 kuna, i to Kali za sanaciju obalnog pojasa  rta Artina – 400.000 kuna, Pašman za sanaciju pomorskog dobra Ždrelac – Gladuša – 400.000 kuna i Kolan 70.000 kuna za  uređenje šetnice uz more Gajac – Mandre.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola potpisao je ugovore za luke u Dragama, Vinjercu, Mandrama i na Silbi.

Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako za projekte na područje Zadarske županije stiže više od 12 milijuna kuna, a Županijska lučka uprava potpisala je četiri ugovora s resornim ministarstvom vrijedna ukupno 10 milijuna kuna.

– Riječ je o nastavku kontinuiranog ulaganja u rekonstrukciju i gradnju luka na našem području, osobito u luke na otocima koje za otočane, možemo to tako reći, život znače. Slobodno možemo kazati da je Zadarska županija jedno veliko gradilište. U tijeku je realizacija dvaju velikih projekata, gradnja luka u Tkonu i Salima, koji su u najvećoj mjeri financirana sredstvima iz fondova EU. Istodobno, gradi se ribarska luka u Kalima, a očekujemo i početak radova na ribarskoj luci Gaženica. Svi ovi ugovori dobar su primjer koliko je važna suradnja, ali i koliko je važna aktivnost lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata, napomenuo je Longin.

Projekt za koji je Općina Kali dobila novac, kako je kazao načelnik Marko Kolega, odnosi se na povezanost ribarstva i turizma.

– Želimo napraviti najveću, najdužu i najljepšu šetnicu, lungomare, u Zadarskoj županiji. Uređenje punte Artina odvijat će se u dvije faze, a jednu smo već završili, dodao je Kolega.

Načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić napomenuo je da nakon sanacije luke Mrljane, koja je pri kraju, sada slijedi sanacija obalnog dijela Gladuša – Ždrelac, vikendaškog naselja, koje je razorilo olujno jugo. Dobiveni novac iskoristit će se do ljeta, napravit će se školjera i sanirati plaža, objasnio je Ćosić.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovoj je godini, samo iz proračunskih sredstava, osiguralo čak 90,5 milijuna kuna, od čega će se više od 12 milijuna kuna dodijeliti za deset projekata sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama, kao i za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi na području Zadarske županije.

– Rekao sam već nekoliko puta da smo pokrenuli renesansu na hrvatskoj obali, danas se ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane i rive. To ponajprije treba zahvaliti EU fondovima jer nam je na raspolaganju 110 milijuna eura. Ovdje provodimo dva europska projekta, jedno je luka Tkon, ujedno prva luka u Hrvatskoj koja se financira novcem iz EU fondova, i luka Sali za koju sada ide postupak javne nabave. Riječ je ukupno o 100 milijuna kuna za ta dva projekta, kazao je prilikom potpisivanja ugovora ministar Butković.

Istaknuo je kako je Zadarska županija sigurno jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, perjanica ne samo u turizmu, nego u cjelokupnom gospodarstvu.

-Tu moram pohvaliti Županijsku lučku upravu, koja dobro radi i pripremila je puno projekata, što je iznimno važno jer ako nema projekata u bazi, onda ni mi u Vladi ne možemo odobravati sredstva i kanalizirati ih prema europskim fondovima, poručio je ministar.