Uskoro natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Uskoro natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Potkraj prvog ovogodišnjeg kvartala bit će raspisan natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, bez obzira na godinu gradnje. za što će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 142 milijuna kuna.

Osnovni je uvjet da su kuće zakonito sagrađene odnosno da su legalne, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva.

Za financiranje provedbe programa obnove Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će 142 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva osigurat će i dodatna sredstva jer očekuje jako velik broj prijava.

Od ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20 posto, odnosno 28,4 milijuna kuna namijenjeno je za financiranje energetske obnove u cijelosti, odnosno 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

S ostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje, tj. 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa građani osigurati iz vlastitih izvora.

Državni poticaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji se povlače iz europskih fondova obuhvaćaju:

  • zamjenu vanjske stolarije
  • toplinsku zaštitu ovojnice grijanog prostora (vanjskog zida, krova, stropa, ukopanih dijelova i poda)
  • ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla
  • ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (sunčanih toplinskih pretvarača – kolektora (solarni paneli), kotlova na biomasu, dizalica topline i fotonaponskih pretvarača/panela)