Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko oglasila prodaju zemljišta u turističkoj zoni ”Mačjak – Šumljak”

Općina Preko raspisala je natječaj za prodaju nekretnine na k.č. 1234/35 u Lukoranu površine 77.085 četvornih metara s ciljem poticanja razvitka turizma i gospodarstva na području Općine Preko.

Riječ je o atraktivnom zemljištu koje se nalazi na zapadnoj strani otoka unutar ugostiteljsko-turističke zone ”Mačjak – Šumljak”, projektu koji je aktualan već 15-ak godina, ali dosad nije zaživio i nije se uspio realizirati.

– Bilo je pokušaja prodaje zemljišta, bilo je i zainteresiranih potencijalnih investitora, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nije bilo moguće realizirati prodaju pa ni sam projekt turističke zone. Nakon dugogodišnjeg spora koji se vodio zbog vlasništva zemljišta, prošle smo godine konačno uspjeli riješiti taj problem. U suradnji s Hrvatskim šumama, Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom državne imovine, velikim naporom i upornošću uspjeli smo riješiti vlasništvo nad zemljištem veličine 77.085 četvornih metara. Općina Preko sada je vlasnik, pokrenuli smo prodaju s ciljem realiziranja dijela projekta “Mačjak – Šumljak”, s početnom kupoprodajnom cijenom od 33,38 eura po metru četvornom. Ostatak zemljišta navedene turističke zone je u vlasništvu Republike Hrvatske, pojašnjava općinski načelnik Jure Brižić.

Napominje kako je za početak gradnje osigurana sva dokumentacija, a to su Urbanistički plan uređenja, Detaljni plan uređenja, Studija utjecaja na okoliš te je utvrđena granica pomorskog dobra.

– Zadovoljeni su svi preduvjeti i uvjereni smo da ćemo uspjeti privući investitore koji će krenuti u realizaciju velikog turističkog projekta “Mačjak – Šumljak”. Procijenjena vrijednost investicije na ovom dijelu zemljišta je oko 30 milijuna eura, dok je sveukupno za cijeli projekt procjena ulaganja oko 120 milijuna eura, dodaje.

Natječajem su definirani uvjeti koje ponuditelji moraju zadovoljiti: trebaju dostaviti poslovni plan realizacije gradnje turističko-ugostiteljskih sadržaja sukladno uvjetima gradnje i namjene nekretnine predviđene UPU-om i DPU-om, i to s financijskim i terminskim planom realizacije projekta. Zatim, na dan podnošenja ponude ponuditelj mora biti upisan u Registar trgovačkih društava najmanje 5 (pet) godina prije podnošenja ponude te na dan podnošenja ponude ponuditelj mora u Trgovačkom registru imati upisan temeljni kapital u iznosu koji odgovora kunskoj protuvrijednosti od najmanje 5 (pet) milijuna eura po srednjem tečaju HNB-a na dan podnošenja ponude, odnosno u slučaju stranog ponuditelja upisan temeljni kapital od najmanje 5 (pet) milijuna eura.

– Ovim uvjetima nastojimo privući ozbiljne investitore koji će uistinu realizirati ulaganje, odnosno sagraditi ugostiteljsko-turistički kompleks jer je taj projekt od iznimne važnosti ne samo za Općinu Preko nego za otok Ugljan u cjelini. Pridonijet će novom zapošljavanju i ostanku mladih na otoku, demografskoj slici i revitalizaciji otoka, razvitku ne samo turizma nego svih grana gospodarstva. To nije samo novi turistički kompleks koji će podići kvalitetu smještaja i utjecati na razvitak turizma, nego će njime profitirati i brojne druge djelatnosti – trgovina, ugostiteljstvo, poljoprivreda, ribarstvo, uslužne djelatnosti i sve grane koje izravno ili neizravno imaju veze s turizmom, ističe načelnik Brižić te dodaje da će poslovanje turističke zone generirati i dodatne prihode općini, turističkoj zajednici, komunalnim tvrtkama i omogućiti dodatna ulaganja u razvitak turizma, javne infrastrukture te općeniti razvoj otoka, a to će u konačnici, smatra, stvoriti jednu sasvim novu turističku sliku otoka i bolje pozicionirati Ugljan na turističkoj karti Hrvatske i Europe.

Sve pojedinosti natječaja dostupne su na službenoj stranici Općine Preko.