Sabor jednoglasno: Za djecu s poteškoćama u razvoju besplatan trajekt!

Sabor jednoglasno: Za djecu s poteškoćama u razvoju besplatan trajekt!

U Saboru su danas jednoglasno izglasane cjelovite izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom sa svih hrvatskih otoka osigurava besplatan trajektni i brodski prijevoz.

-Dosadašnja provedba zakona ukazala je na određene nedostatke i potrebu za dodatnom razradom odredbi vezanih uz povlašteni prijevoz putnika i vozila, posebice prijevoz osoba s invaliditetom, djece s poteškoćama u razvoju i njihove pratnje, rekao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Također, predloženim zakonom podrobnije će se urediti odredbe o nadoknadi financijskih sredstava za besplatni prijevoz i urediti mogućnost raspisivanja javnog natječaja za obavljanje javnog prijevoza na državnoj liniji od općeg gospodarskog interesa zajedno s namjenski građenim brodom u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Uredit će se i gradnja broda uz financijsku potporu sredstava Europske unije, koji bi se zajedno s linijom od općeg gospodarskog interesa dodjeljivao javnim natječajem.

Za provedbu zakona u proračunu je za 2020. osigurano 329,5 milijuna kuna, a za 2021. godinu 340 milijuna kuna, rekao je Bilaver napominjući da će uvjeti i način ostvarivanja prava biti utvrđeni pravilnikom.