Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nastavak proslave 400 godina Bratovštine Gospe od Ružarija u Kalima

Proslava 400 godina Bratovštine Gospe od Ružarija u Kalima nastavlja se u subotu, 30. studenoga, svetom misom u 10 sati u crkvi sv. Lovre i procesijom s Gospinim kipom.

Misu će predvoditi mons. Žalimir Puljić, zadarski nadbiskup, a nakon mise bratsko druženje za sve članove Bratovštine Guospine skule bit će u restoranu Pescatore u Kalima.

Odaziv na svečanu akademiju, koja je održana 25. studenoga u kino-dvorani bio je dobar, program je vodio Kaljanin, don Tomislav Končurat, a uzvanicima se uvodno obratio i načelnik Općine Kali Marko Kolega.

Oba predavanja, “Bratovština Blažene Gospe od Ružarija kroz povijest” i “Virtualna izložba Kaljski glagoljski rukopisi” održala je dr. sc. Grozdana Franov-Živković, porijeklom iz Kali.

U programu akademije sudjelovali su župni zbor Župe sv. Lovre, pučki pivači iz Kali, a posebno je bilo zanimljivo scensko uprizorenje formalnih običaja bratovštine, koje je izvela amaterska družina iz Kali: Ina Kolega, Ines Kolega, Elza Vidov, Tin Vidov, Pellegrin Kurtin i Ivica Blaslov. Amaterska scenska družina potrudila se gledateljima prikazati povijesnu rekonstrukciju običaja bratovštine, uključujući kostime i stari, arhaični kaljski govor.

Podsjetimo, prije dvije i pol godine, u svibnju 2017., svečano je obilježena i 300. obljetnica Bratovštine sv. Križa iz Kali.

Fotografije Edo Končurat