Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Svitlo hrvatskoga križa” Lukoranca Zlatka Franića zasjalo na novoj izložbi

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru danas je otvorena izložba branitelja i umjetnika, Lukoranca Zlatka Franića, “Svitlo hrvatskoga križa”.

Izložene su umjetničke instalacije, skulpture, koje Franić izrađuje od čahura topovskih granata iz Domovinskog rata. Čahurama, koje su simbol rata i stradavanja, autor daje novu dimenziju pretvarajući ih u svjetlosne instalacije u službi mira.

Kako je izjavio za Radio Zadar, izložba je nastala kao odgovor na krađu svijećnjaka koji je otuđen iz crkve sv. Frane na Podpragu podno Tulovih greda na Velebitu, ispred spomen-ploče.

– Odmah sam za crkvu napravio novi svijećnjak, za izradu replike trebalo je dvadesetak dana, a tada sam dobio ideju i da napravim izložbu. Za prvu postavu 2011. godine napravio sam 20 radova, a danas su ovdje 33, dodao je.

Na čahurama je izrezbario sakralne motive križa, Gospinog lika, Raspetoga, motive hrvatskoga pletera, crkve, lađe, cvijeta…

Izložba je predstavljena u mnogim dijelovima Hrvatske, a u Galeriji MORH-a u Zagrebu paljenjem svjetla u instalacijama za sve poginule hrvatske branitelje otvorio ju je general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Na otvorenju u Zadru bio je i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, a izložba se može razgledati do 22. studenoga.

U ponedjeljak, 18. studenoga u 8.45 sati, na Dan sjećanja za žrtve Škabrnje i Vukovara, u dvorani Klasične gimnazije Ivana Pavala II. o Domovinskom ratu učenicima će govoriti hrvatski branitelji Zlatko Franić i Marijan Mađerić, sudionici mnogih oslobađajućih hrvatskih operacija.

Fotografije Radio Zadar