Betinskom muzeju drvene brodogradnje nagrada europske baštine Europa Nostra

Betinskom muzeju drvene brodogradnje nagrada europske baštine Europa Nostra

Veliko priznanje za Muzej betinske drvene brodogradnje! Na svečanoj ceremoniji Grande Soirée du Patrimoine Européen u Théâtre du Châtelet u Parizu primili su nagradu europske baštine Europa Nostra u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti.

Nagradu je preuzela ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić, a ukupno je  25 laureata iz 16 zemalja prepoznato po svojim impresivnim postignućima u očuvanju, istraživanju, obrazovanju, obuci i podizanju svijesti.

Pariz je ove godine bio domaćin European Cultural Heritage Summita od 27. do 30. listopada, a događaj se održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona.

Podsjetimo, među 45 “eksponata” Muzeja betinske drvene brodogradnje središnje je mjesto pripalo gajeti Cicibeli, koja je naslavnije dane provela u Preku pod imenom Danica, kao vlasništvo obitelji Tome Gregova Taškele, koji ju je 1931. naručio kod betinskoga kalafata Šime Filipija Tošulova. Potkraj 60-ih godina prošloga stoljeća prodana je u Zadar, a 2002. godine kupio ju je i vratio u Betinu Marino Mijat.

Obzirom na povijesnu vezu dvaju mjesta i otoka, POU Dom na žalu već godinama ostvaruje odličnu suradnju s Betinskim muzejem. Tako su, između ostalog, u prosincu prošle godine u Preku zajednički organizirali izložbu ”Tragom male drvene brodogradnje” koja je potom obišla još nekoliko jadranskih otoka, ali i predstavljala Hrvatsku na Europskom festivalu maritimne baštine u gradu Vannesu u Francuskoj.