Pohod zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića župi na Sestrunju

Pohod zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića župi na Sestrunju

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je u nedjelju 27. listopada župu sv. Petra i Pavla na otoku Sestrunju u pratnji poslužitelja župe Sestrunj dr. don Zdenka Dundovića i svog tajnika don Damira Šehića,  donose stranice Zadarske nadbiskupije

Nadbiskup je predvodio svečano misno slavlje na 30. nedjelju kroz godinu u crkvi Gospe od Zdravlja koja se nalazi u središtu mjesta na otoku gdje se služe mise tijekom godine, jer se ta crkva nalazi u blizini kuća župljana uglavnom starije populacije, a župna crkva sv. Petra i Pavla je udaljenija od središta otoka, prema njegovom brdovitom rubu s prekrasnim pogledom na sjeverni arhipelag.

Pohod nadbiskupa jednoj župi uvijek predstavlja radost, a to je osobito izraženo u manjem, još i udaljenijem otočnom mjestu koje je počelo osjećati danak manjka duhovnih zvanja, pa ih sada svećenik poslužuje svaku drugu nedjelju služeći misno slavlje. No taj krotki, pobožni otočni puk, čija se župa spominje još u 16. st. kad je izgrađena župna crkva sv. Petra i Pavla i baštini glagoljašku tradiciju, prihvatio je tu realnost u zdravom stavu razumijevanja i poštovanja potreba svoje Crkve. U tom kontekstu, pohod nadbiskupa Puljića imao je dodatnu razinu u želji da ohrabri taj puk i izrazi im svoju pastirsku blizinu i zahvalnost.

Brojni Sestrunjci različitih dobi okupili su se na liturgijsko slavlje tijekom kojega su pjevani stari misni napjevi na tragu glagoljaške baštine. To je s osobitim poštovanjem primijetio i nadbiskup te je u homiliji istaknuo važnost očuvanja tradicije u obiteljskom ozračju i župnom zajedništvu, koliko je važno prenošenje kršćanskih vrednota s koljena na koljeno. Temeljem navještaja Evanđelja, mons. Puljić istaknuo je kako Bog podupire slabog čovjeka na njegovom putu prema Kraljevstvu Božjem. „Upravo zbog svijesti vlastite grešnosti kršćanin je pozvan pristupiti Bogu u poniznosti svoga srca, ako hoće ispuniti evanđeoske postulate ljubavi prema Stvoritelju i svojim bližnjima“ rekao je mons. Puljić.

Nakon misnog slavlja, nadbiskup Puljić i župljani Sestrunja nastavili su druženje u dvorištu župne kuće.

U razgovoru sa Sestrunjcima nadbiskup se pobliže upoznao s poteškoćama života otočnoga stanovništva. U fokusu razgovora bio je sve izraženiji problem pastorala otočnih župa s obzirom na eklatantni nedostatak svećenstva na području Zadarske nadbiskupije u odnosu na broj župnih zajednica te suvremene demografske i socio-ekonomske probleme otoka.

U tom smislu, pohod zadarskog nadbiskupa župi Sestrunj može se okarakterizirati kao preliminarni korak u ostvarenju novih, zacijelo nužnih planova u otočnom pastoralu, osobito s obzirom na brojnost naseljenih otoka u Zadarskoj nadbiskupiji. Kompleksnost problematike života na otoku poziva na promišljanje o novim oblicima pastoralne prakse, na što su upozorili članovi Župnog vijeća župe sv. Petra i Pavla na Sestrunju.