Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Korakom tihim” Prečani se prisjetili svojih klapa i Mira Sorića

Treću po redu Večer uspomena, koja se 4. listopada, uoči Luzarice, održala u POU Dom na žalu, KUD Preko posvetio je klapskom pjevanju, a posebno Miru Soriću, jednom od prvih utemeljitelja organiziranoga klapskog pjevanja u Preku.

Programom naslovljenom “Korakom tihim”, prema pjesmi Mira Sorića, autorica scenarija Vesna Dunatov ispisala je još jednu zahvalu “našemu Miru koji nas je ove godine zauvijek napustio”.

– Hvala mu za sve ono što je kao glazbenik, sportski pedagog, kulturni djelatnik i odgajatelj brojnih mladih naraštaja učinio za Preko. Hvala i klapama, Preko, Školjić i Lavandiere, koje su od 50-ih godina prošlog stoljeća obilježile kulturni i društveni život Preka, njegovale tradicionalni glazbeni izričaj i predstavljale naš otok u drugim dijelovima Dalmacije te ostavile bogato nasljeđe današnjim generacijama, istaknula je Vesna Dunatov, predsjednica KUD-a Preko.

U jednosatnom programu autorica je dala svojevrsni pregled razvoja klapske pjesme u Preku. Kao izvor informacija poslužila je knjiga “Preko, glazbena baština” profesora glazbe Iva Nižića, u kojoj je zabilježeno: Poslije Drugog svjetskog rata sve se više osjeća utjecaj dalmatinske tradicionalne klapske pjesme koja ubrzo biva prihvaćena kao trajna baština Preka. Organiziranog klapskoga pjevanja još nema, no vrsni pjevači koji su običavali spontano zapjevati, bili su članovi Zbora sv. Cecilije, pogotovo u vrijeme kada je gost dirigent bio o. Mijo Tomašinec (1915. – 1989.) i sam izvrstan tenor i glazbenik, koji bi „ad hoc“ stvorio klapu koja bi zapjevala četveroglasno profinjenom interpretacijom, sasvim tiho. Organizirano klapsko pjevanje započinje 50-ih godina prošloga stoljeća pod vodstvom Mira Sorića. Miro je ujedno bio predsjednik Sportskog društva Galeb i nastavnik fizičke kulture u Preku. Pod njegovim vodstvom u Preku su djelovale dvije klape: Klapa Školjić i Klapa Preko. Pjevali su uglavnom uz instrumentalnu pratnju (gitara i mandolina), a ponekad i „a cappella“. Nastupali su u Preku, Zadru i Omišu. Miro Sorić autor je popularnih klapskih pjesama koje se rado pjevaju na zadarskom području. To su pjesme: “Dojdi na Školjić”, “Pod prozorom”, “Dojdeš li, draga, u Preko” i “Zadre grade”.

Članovi prve muške Klape Školjić, osnovane daleke 1953. godine, bili su Miro Sorić, prvi tenor i voditelj klape; Zvonko Nižić, drugi tenor; Mate Sorić, Roko Sorić i Roko Jerolimov, bariton; Nedo Sorić, Ante Stipanov i Sandro Gregov, bas. Tijekom nekoliko sljedećih godina klapa se nadopunjuje novim članovima .

Već godine 1966. klapa djeluje pod novim imenom Dalmatinska klapa Preko. Članovi su bili Miro Sorić, prvi tenor; Zvonko Nižić i Frane Gregov, drugi tenor; Slavko Lončar, bariton, Nedo Sorić i Tomislav Lončar, bas.

Od 1980. voditelj Dalmatinske klape Preko je prof. Davor Petrović. U njoj su pjevali Miro Sorić , prvi tenor; Zvonko Nižić i Krsto Gregov, drugi tenor; Anselmo Dorkin i Ante Gregov Taškela bariton; Miljenko Lovrić, Josip Matacin i Mladen Dorkin Mići, bas. Nastupali su na 14. festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1980. godine.

Godine 1981. godine osnovana je nova Klapa Školjić. Voditeljica je bila Jasminka Slavica, a nakon nje Darko Marđetko. Članovi klape bili su Davor Stipanov – prvi tenor; Anđelo Miloš, Zvonko Nižić, Robert Dunatov, drugi tenor; Ante Lončar, Darko Marđetko, bariton; Ante Gregov-Taškela, prvi bas, Mladem Dorkin Mići i Mladen Brižić, drugi bas.

Najpoznatija ženska priješka klapa, poznata ne samo u Preku nego i diljem Hrvatske, bila je klapa Priješke lavandiere, koje su počele svoje djelovanje 1984. godine u Preku pod vodstvom Darka Marđetka, a od 1986. djeluju pod vodstvom profesorice Verice Nižić. Djevojke su njegovale izvornu klapsku pjesmu iz svog zavičaja te autorske pjesme renomiranih autora. Klapa svojim glasovnim mogućnostima, repertoarom i interpretacijom spada u sam vrh ženskoga klapskoga pjevanja. Godine 1986. na 20. festivalu dalmatinskih klapa u Omišu proglašena je najboljom debitantskom klapom. Lavandiere su nastupale u Zadru, Šibeniku, Splitu, Zagrebu i Slovačkoj. Godine 1994. izdale su kasetu pod nazivom “Matere moje, bonace više ni”.

Prvu postavu klape činile su Jasminka Brižić, prvi sopran, Veronika Košta, Suzana Vačić i Jasenka Lončar drugi sopran, Lidija Lončar i Elizabet Dunatov prvi alt, te Zlata Nižić i Verica Nižić drugi alt. U drugoj postavi pjevale su  Jelena Rušev, prvi sopran; Milena Brižić, Suzana Valčić, Jasenka Lončar, drugi sopran; Lidija Lončar i Elizabet Dunatov, prvi alt; Dolores Bacalja i Verica Nižić, drugi alt koja je ujedno bila i voditeljica klape.

Nakon duže stanke klapa Lavandiere se ponovno okupila u jesen 2017. godine. Djeluje kao sekcija KUD-a Preko. a u klapi pjevaju Danijela Škunca Sorić prvi sopran; Adrijana Marcelić, Blanka Klarin i Jasenka Lončar drugi sopran; Lidija Lončar i Milena Brižić, koja je ujedno i voditeljica klape, prvi alt; Marina Višić, Karmen Gregov i Marija Klarin, drugi alt. Njeguju izvornu dalmatinsku pjesmu, ali i obrade popularnih pjesama.

U jednosatnom programu nastupili su Ženska klapa Lavandiere, Dječja klapa Baliniera, Luzarice, pjevačka skupina Udruge žena Luzor, skupina pjevača iz Preka – Davor Stipanov, Anđelo Miloš, Ljubo Markulin, Mladen Dorkin Mići,
Mirko Dunatov i Ante Pletikosić te kao posebni gosti Basket klapa otoka Ugljana. Pjesme Roberta Bacalje, “Kumpori pivoči” i “Školjori”, kazivale su Matia Pažanin i Karmen Gregov, a Lidija Lončar pročitala je zapis Zlate Nižić o druženju klape Priješke lavandiere.

Majstor tehnike i svjetla bio je Luka Košta, a voditeljica programa Vivijan Melada.