Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Sali započela s provedbom velikog ekološkog projekta

Općina Sali danas je započela s provedbom projekta Leave nothing but bubbles, take only the litter (Eko akcija Dugi otok – rujan 2019.) u suradnji s lokalnom zajednicom i ronilačkim klubovima.

U projektu je sedam ronilačkih klubova (UPA Rostrum iz Splita, KPA Vodomar Duga Resa, RK Adriaticro iz Zagreba, RK Geronimo iz Zagreba, RK Agramsub iz Zagreba i ronioci DVD-a Stupnik) s više od 60 ronilaca  kojima koordinira RK. Sv. Roko iz Bibinja, a lokacije koje će obuhvatiti u čišćenju morskog otpada su luka Sali, uvala Bok u naselju Luka i uvala Božavčica u naselju Božava.

-Svrha projekta je senzibilizirati javnost o stanju morskog okoliša kao i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet podmorja te valorizirati ribarsku tradiciju, očuvati je od zaborava, arhiviranjem i dokumentiranjem, prezentacijom kako lokalnoj zajednici, tako i posjetiteljima otoka. Dugoročno, projektom se želi stvoriti pozitivno okruženje otočnog identiteta kao male ribarske zajednice koja je svjesna zaštite okoliša i doprinosi postizanju zero waste kriterija destinacije, ojačati lokalnu zajednicu u očuvanju tradicije kako bi joj se omogućilo kreiranje arhive i buduće etnološke zbirke, potaknuti je na nove ideje ponude otočnog sadržaja (tradicijski ribolov, lokalna kuhinja i sl.), pružiti mogućnost povezivanja otočana na cijelom području Općine Sali da zajedno doprinesu održivom razvoju otoka, pojašnjava Jona Petešić iz Općine Sali.

Projekt je prijavljen u sklopu natječaja Mjera 8. „Organizacija i provedba manifestacija i drugih događanja vezanih uz ribarstvo i morski okoliš“ iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. LAGUR-a Plodovi mora, kojem je cilj promocija i valorizacija ribarstva i ribarstvenog područja, povezivanje znanosti i struke putem razvoja manifestacija i događanja povezanih s ribarstvom i akvakulturom, razmjena iskustava i stvaranje poslovnih prilika kroz organizaciju manifestacija i događanja na temu ribarstva/akvakulture, bilo da je riječ o znanstvenim, stručnim, edukativnim, kulturnim, gastronomskim ili bilo nekim drugim manifestacijama.