Počinje nova školska godina a s njom i akcija „Poštujte naše znakove“

Počinje nova školska godina a s njom i akcija „Poštujte naše znakove“

U ponedjeljak, 9. rujna, počinje nova školska godina pa će policijski službenici PU zadarske, u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa, tijekom rujna provesti akciju „Poštujte naše znakove“.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece, osobito najmlađe, koja prvi put samostalno sudjeluju u prometu.

I ove školske godine, zadarska policija će, u suradnji sa zaposlenicima škola, organizirati predavanja i razgovore s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola kako bi djecu, roditelje i nastavnike upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu.

Isto tako, tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati promet u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Prije su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima.

Djeca sudjeluju u prometu u različitim ulogama: pasivno, kao putnici u vozilu ili kao korisnici javnog prijevoza te također i aktivno, kao pješaci i biciklisti. Moramo biti svjesni da djeca tek uče pravila ponašanja u prometu.

S porukom „Oprez, djeca u prometu“, upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilima s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle prometne nesreće i neželjene posljedice.

Djeca mogu biti nesmotrena kad su u prometu te uglavnom stradavaju zbog krivice i odgovornosti odraslih, a statistika pokazuje da u prometu ponavljaju pogreške roditelja čega moramo biti svjesni i podučavati ih oprezu.

Djeca tek stječu svoja prva iskustva kao pješaci. Teže predviđaju reakcije drugih sudionika u prometu i zato se odjednom mogu naći u opasnosti.

Odrasli, kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, svojim primjerom i prometnim odgojem djeteta mogu znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.

Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom kao roditelji, nastavnici ili vozači, djeci olakšati prve samostalne korake u prometu na cestama

Također podsjećamo i vlasnike ugostiteljskih i trgovačkih objekata na zabranu prodaje alkohola i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima.

Savjeti roditeljima i vozačima:

– krenuti na vrijeme u školu,

– pokažite djetetu kako se prelazi cesta: stani, pogledaj lijevo i desno bez obzira na tijek prometa

– sa djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, posebno ne izvan pješačkog prijelaza,

– upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na pločniku (ulazi i izlazi iz garaža…),

-postupno upozoravajte dijete na “sezonske” opasnosti: mrak zbog kraćeg dana, slabija vidljivost, kiša, klizav kolnik, klizavo suho lišće…,

– djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće tvari (školske torbe, odjeća, obuća),

– prijevoz djece vozilima prilagoditi zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas),

– dijete mlađe od 14 godina ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti

– vozači, oprez u zonama škola,

Pozivamo i roditelje koji dovoze djecu vozilima u školu da parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze.

Ovom prilikom djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan i siguran početak školske godine!