“Hajdučka priča” Ivana Gudelja na rivi u Salima

“Hajdučka priča” Ivana Gudelja na rivi u Salima

 

U četvrtak, 5. rujna u 20 sati na rivi u Salima (u slučaju kiše u dvorani općine), održat će se promocija knjige “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”, autora Blaža Duplančića.

Knjiga predstavlja životnu ispovijest proslavljenog nogometaša splitskog Hajduka i svojedobno najboljeg juniora Europe Ivana Gudelja (59), koji je karijeru morao iznenada prekinuti zbog teške bolesti.

Životna priča sportaša čiji se san rasplinuo u 26. godini ispisana je prije devet godina u knjizi sportskog novinara Slobodne Dalmacije Blaža Duplančića “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”, u kojoj je iznio presjek Gudeljova života, počevši od djetinjstva, početka karijere, njena vrhunca te naglog i iznenadnog kraja.

Knjigu je pisao dvije godine, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s nogometašem te u arhivskim novinskim člancima.

Ivan Gudelj bio je kapetan Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, s kojom je igrao na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i Europskom prvenstvu u Francuskoj. Kao mlad igrač dostigao je zvjezdane trenutke u karijeri. Imao je 26 godina kada je trebao ostvariti transfer iz Hajduka u Real Madrid, ali se teško razbolio i zbog hepatitisa B, odnosno žutice, naglo završio nogometnu karijeru, čime su u jednom trenutku bili srušeni svi njegovi snovi.

Nikada nisam dočekao transfer u Real Madrid, već je bolnica Fran Mihaljević bila moja realnost. Život mi je bio noćna mora, a izvukla me vjera. U to vrijeme igrači Dinama i Hajduka su bili veliki prijatelji i družili smo se, posjećivali. Imao sam sve i u trenutku sam to sve i izgubio kad sam saznao da sam teško bolestan. Još godinama sam razmišljao kao igrač. Noću, kad bih sklopio oči, u mislima su mi se vrtjele slike najdražih utakmica koje sam odigrao u Hajdukovu dresu. Karijera mi je trajala dovoljno dugo da shvatim koliko je kratak put od zvijezda do zaborava, rekao je Gudelj.

Tri godine Gudelj se na razne načine pokušavao izliječiti, a nakon što je prestala svaka nada u povratak nogometu, morao je krenuti od nule. Upisao je fakultet i počeo novi život…

Organizatori promocije su Općina Sali i saljska knjižnica, a ravnatelj knjižnice Ante Mihić bit će moderator.

Fotografija Hrvatska riječ