Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Velik uspjeh mažoretkinja Ugljana, Pašmana i Zadra na EP u Francuskoj

Iva Vrkić i Viktorija Skoko, članice Udruge Zadarske mažoretkinje, osvojile su prvo mjesto u mažoret plesu u juniorskoj kategoriji na prošli vikend održanom Europskom prvenstvu u mažoret plesu u gradu Agenu na jugozapadu Francuske.

U neformaciji, duo Lucija Burčul i Laura Kurta, osvojile su sedmo mjesto, Irina Kučej u kadetskoj kategoriji također se plasirala na sedmo mjesto, a Veronika Dijan iz Sukošana bila je deveta u seniorskoj kategoriji.

U kategoriji formacija juniorke, Marija Bilić, Martina Maršić, Marija Zelić, Laura Kurta, Lucija Burčul, Iva Vrkić, Viktorija Skoko i predvodnica Veronika Dijan, zauzele su šesto mjesto plesale su.

Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana – predvodnica Bernarda Klarin te Anđela Perin, Izabela Bobić, Marina Šljivac i Martina Tolja – u formaciji seniora osvojile su šesto mjesto.

-Bile smo složne i profesionalni, kao što se i očekuje od pravoga tima i uspjeh nije izostao. Ponosno i časno odradile smo Europsko prvenstvo i predstavile Zadar, naše otoke Ugljan i Pašman i cijelu zadarsku županiju, kazala je po povratku sa 3700 kilometara dugoga puta predsjednica uduge i trenerica Željka Vitlov.

Napominje da su mažoretkinje plesale koreografiju 12×12 metara i defile od 60 metara. Prvenstvo se održavalo u dvorani, suci su ocjenjivali elemente plesa, ljepotu koreografije, elemente, tehniciranje sa štapom te umjetnički i opći dojam. Na prvenstvu se natjecalo oko 1000 djevojaka, u 157 neformacija i 70 formacija.

Europsko prvenstvo u Agenu pratili su brojni francuski i strani mediji, a u reportaži državne televizije France 3 istaknuto je kako mažoret ples posljednjih godina gubi na značaju u Francuskoj, ali je zato popularan u zemljama jugoistočne Europe, što objašnjava dolazak velike hrvatske delegacije u kojoj je bilo stotinjak djevojaka.

Zahtjevna koreografija, ples i prijateljstvo odlike su ovog kolektivnog sporta. Ocjenjuju se koreografija i tehnika, ali i elegancija i gracioznost. Najspektakularniji događaj je parada u kojoj grupa mora pokazati savršenu koordinaciju, istaknuli su francuski novinari.

Predsjednica udruge i trenerica Željka Vitlov zahvaljuje Bernardi Klarin i Izabeli Bobić na pomoći, a veliku pomoć i razumijevanje dobili su i od roditelja. Zahvaljuje i Marku Grzunovu, darku Baniću te brojnim sponzorima, ustanovama i tvrtkama koje su im omogućili odlazak na Europsko prvenstvo: e-story, Vodoinstalacije ZD, PZC Varaždin, Dentex ZD, Naklada Ljevak, Omega 3, općine Kali, Pašman, Preko, Kukljica, Škabrnja, Sv.Filip i Jakov, Grad Zadar, Zadarska županija, UO One Way, Tuljan Ribarsktvo, Kali tuna, Caffe bar Domenik, Magaljen d.o.o.,UO Pescatore, Osiguranje Generali, Bili Tomislav Čulina, Caffe bar Mavra, Frizerski salon Kod Ane, Muzej antičkog stakla, TZO Sukošan i Kali, Bazeni Kurta i Nogometni savez Zadarske županije.